zondag 28 mei 2023
27.1 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
3.7
(3)

ALARM: De dam lekt , grote overstroming bedreigt ook Paramaribo (2)

lees ook ...

Landbouwer in dorp Perika krijgt ondersteuning bij grootscha...

Het directoraat Agrarisch Ontwikkeling Binnenland (DAOB) werkt samen met een landbouwer in Perika, Marowijne, aan het grootschalig verbouwen van gember. Binnenkort zal er een fabriek in Moengo operati...

De Afobakka dam lekt en als die door het watergeweld verder breekt, kan 2 mijard liter water, de districten Brokopondo, Para, Wanica en Paramaribo overstromen, en maandenlang blijven zitten. Daar woont en werkt twee derde van de Surinamers, vandaar dat watermanager Roland King al twee weken alarm slaat voor het volk en de regering.

Oplossingen
KIng heeft verder oplossingen aangedragen als drains, verticale afvoerpijpen, chimneys systeem, maar ook veiliger en radicaler een afvoer tot naar de Atlantische Oceaan. Roland King heeft ook aangeboden bij het onderzoek (door duikers die onder water foto’s maken) en bij de oplossing van dit probleem te assisteren . Een jaar geleden is het stuwmeer overstroomd en heeft 13 boslanddorpen onder water gezet. Dit gebeurt voor het eerst sinds de aanleg 57 jaar geleden. Dit zou zowel aan een ondeskundige leiding kunnen liggen alsook versleten materiaal van de stuwdam.

Vragen voor V.P.
Bij Sranan Peyri kwamen wat vragen op ten aanzien van het grote gat dat de Vice President zag toen hij als vliegende reporter stond daar op de kleidam die rond het meer loopt. Onlangs zagen wij daar een kilometer verder een graafmachine. Was dat zijn graafmachine? Is hij soms bezig daar naar goud te graven? Heeft excelentie dat gat laten maken, dat hij nu afkalving van de weg naast de dam noemt?
Wij weten namelijk ook dat er in het stuwmeer enorme goud aders lopen, vandaar die tientallen skalians met Braziliaanse garimpeiros en Surinaamse goudzoekers op het meer die middels duikers het goud uit het water opzuigen. En dan een vraag voor de president en de Vice President: Bent u bereid goed te luisteren naar onze deskundige watermanager King en te begrijpen wat het probleem is en bij te dragen aan de oplossing?

Waarschuwing
Indien u als leiders van het land twee derde van de bevolking schade toebrengt door nu niet preventief te handelen, gaat u niet kunnen uitleggen dat het de zware regens zijn die dit verooraakt hebben. Zware regens zijn reeds meer dan een maand door onze Metereologische Dienst voorspeld. Ook de gevolgen van een gat in dam, zijn ons nu allemaal uitgelegd.

De ondernemers
Maar, en hier komt de waarschuwing die voorkomt uit onze analyse : u zult moeten luisteren naar degene die u voorspelt hoe een watersnoodramp kan plaatsvinden. Van de ondernemers met miljoenen investeringen gaat u andere protestuitingen krijgen dan demonstraties en petities. Politiek zelfmoord heeft u toch al gepleegd bij de dorpen die onder water zijn gelopen en die in de buurt.
U weet zelf dat als u onverschillig blijft het gevolg is een rampzalige vernietiging van miljoenen investeringen van de ondernemers. Sranan Peyri kan u niets anders doen dan figuurlijke pijlen afvuren via dit digitale medium. Maar u zult dan meemaken wat degene doen die veel geld en bezittingen hebben en veel verliezen lijden. (Wij niet dus) En u zult misschien voortdurend moeten vrezen voor uw veiligheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameALARM: De dam lekt , grote overstroming bedreigt ook Paramaribo (2)