woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
3.4
(8)

ALARM: dam lekt , grote overstroming bedreigt ook Paramaribo (1)

lees ook ...

Verzoek aan president om Politie Opleidingscentrum te eren m...

Een groep voormalige politiefunctionarissen heeft president Chan Santokhi verzocht om het Politie Opleidingscentrum te vernoemen naar inspecteur Herman Gooding, een man die zijn leven gaf in...

De Afobakka dam lekt en als die door het watergeweld verder breekt, kan 2 miljard liter water, de districten Brokopondo, Para, Wanica en Paramaribo overstromen. Daar woont en werkt twee derde van Suriname, daar studeert veel jeugd, vandaar dat watermanager Roland King al twee weken alarm slaat voor het volk en de regering.

Onbekwaam & onbetrouwbaar
Toen 13 dorpen aan de boven Suriname ,rond het stuwmeer onder water werden gezet lag dat aan Staatsolie. Zij hebben daarmee bewezen de Staatsolie dam beheerders werd al bewezen dat zij ondeskundig en onbetrouwbaar zijn. Bij monde van president Santokhi werd nog in maart 2022 beweerd dat het toen al hoge water in het stuwmeer vanzelf zou zakken. Dit ondanks de voortdurende regen.
Men zou de spuigaten van de Afobakkadam niet allemaal openzetten, en niemand zou onder water lopen. En toen gebeurde wat in de 58 jaar dat de dam bestraat, waarvan 55 jaar onder beheer van de Amerikanen , niet eerder was voorgevallen. De stuwdam dreigde door het vele water te bossen, alle spuigaten werden opengezet en het meer overstroomde. Met eigen ogen hebben we toen ter plekke , op tv en Facebook gezien dat mei vorig jaar de 13 dorpen overstroomd raakten.

Ramp dreiging
Ook toen was de VP er snel bij, als een soort vliegende reporter heeft Brunswijk in zijn helicopter de waterramp van bovenaf laten filmen, met als enige zijn egoistische commentaar:” Den sma musu froysi”.
Worst case scenario, de slechtste uitkomst, als de dam of stuwdam bost, (kapot gaat) gaan 400.000 Surinamers, hun huizen,landbouw percelen, (pluim) veeteelt en vele andere , waaronder Nutsbedrijven ( als EBS, SWM en Telesur) onder water gezet worden voor maanden.
Dan begrijpt u wat voor crisis Suriname bedreigt, met die olo (dat gat) in die dam, die zo klein lijkt.
Geen stroom, geen schoon water, geen doorstroom van toilet, geen werk, geen gasoline geen vervoer, geen school, geen dokter, geen vuilophaal maandenlang…Als er weer hevige regens komen en als het gat in de dam dat ondergronds begonnen is en van daaruit zelfs de weg erlangs nat maakt, groter wordt. Wat naar alle waarschijnlijkheid bezig is te gebeuren.

Algehele crisis

Dood, hongersnood, dorst en ziektes, hangt boven ons hoofd bij zo’n overstromingsramp. Daarom dat Roland King, die watermanagement heeft gestudeerd in een interview zegt over de lekke dam en het stuwmeer dat hij slapeloze nachten heeft van deze toestand.
Op tv en op internet heeft iedereen van andere plaatsen op de wereld kunnen zien en horen dat massa’s water geweldadig, vernietigend en dodelijk kunnen zijn. Daarom dat King een directe en dringende oproep deed in een open brief : “President, Vice President laat het niet zo ver komen”.
Roland King deed verder dringend beroep op beide Excelenties om in dit stadium het gat in de dam te laten onderzoeken en te laten reparen en maatregelen te treffen opdat de weerstand van het water in het stuwmeer niet zodanig groot wordt dat het wederom overstroomd en dit maal 100x erger dan vorig jaar. Wordt vervolgd met oplossingen, vragen en een waarschuwing.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

14 REACTIES

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameALARM: dam lekt , grote overstroming bedreigt ook Paramaribo (1)