dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
1
(1)

Ala kondre fasi versus verdeel en heers politiek

lees ook ...

Man dodelijk gewond bij rotonde aan Koningstraat

Vanmorgen is A.L. (61) tragisch om het leven gekomen bij de rotonde aan de Koningstraat. Hij liep dodelijke verwondingen op aan zijn hoofd en is ter plekke overleden aan de gevolgen van hevig bloedver...

De Surinaamse kunstenaressen en kunstenaars, zijn steeds meer Alakondre, van alle landen thuis vanwege de multi culturele, multi religieuze en multi etnische samenleving die Suriname is. Wat een verschil met de politiek die handelt vanuit hokjes. Vandaar de kop van dit artikel de Alakondre fasi verrsus verdeel en heers (=hokjes) politiek. Vandaag geen politiek verder, maar een mooie nationale overdenking. , van de Surinaamse 70 jarige scholar, beeldende kunstenares, lerares en schrijfster Kit Ling Tjon Pian Gi over Ala Kondre.

De omslag van haar onlangs uitgegeven boek, “Het alakondre drakenmeisje” stelt verschillende textiel soorten (=alakondre) voor boven een bloemig landschap. Dat ziet u hierboven dit artikel. Onder de kopjes Alakondre taki en Alakondre fasi leest u het woord vooraf van Kitlings boek. Sranan Peyri eindigt met speciale wensen voor 2023.

Ala kondre taki
“Alakondre is een uniek woord in het Sranantongo. Letterlijk vertaald betekent Alakondre: alle landen. Alakondre is echter niet slechts een woord; het is een begrip. Het is een bewustzijn, een levensfilosofie, een levenswijsheid. Alakondre betekent denken in meer dan een (1) taal en de dingen zien vanuit verschillende perspectieven. [De andere zienswijze is altijd bekend] Het andere perspectief is nooit onbekend. Alakondre is een spectrum van meerdere kleuren en vele smaken.”

Ala kondre fasi
“Een Alakondre-persoonlijkheid heeft zich aangepast aan vele culturen en is in staat om zich aan te passen aan elke cultuur die hij of zij tegenkomt. Een alakondre-persoonlijkheid heeft zich vele culturen eigen gemaakt en is in staat om zich elke cultuur die hij of zij tegenkomt eigen te maken. Bij Alakondre is er sprake van meerdere waarheden en complete incusiviteit. Een Ala kondre persoonlijkheid houdt van zijn of haar naaste, zoals hij of zij van zichzelf houdt. Een Alakondre persoon heeft veerkracht”
Bun Winsi
Sranan peyri wenst voor u in 2023 een sterke ala kondre spirit toe waarbij u zodanig creatief en anders denkt, dat u met veel geloof in uzelf en focus op uw toekomst, met energie en veerkracht. Ondanks dat soms de rek eruit lijkt te zijn, hopen wij dat u als een pijl in de roos schiet en uw doelen een voor een bereikt! Onze schrijvers, beeldende werkers en podiumkunstenaars: de zangers, dansers, toneelspelers zijn de makers en helers van onze alakondre spirit, die in 2023 meer voorop komt te staan, als het aan Sranan Peyri ligt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAla kondre fasi versus verdeel en heers politiek