zondag 24 september 2023
26.1 C
Paramaribo
13.4 C
Amsterdam
5
(1)

Agrarisch product industriële hennep, een feit na vijf jaar discussie

lees ook ...

MinOWC brengt lokale gemeenschap op de hoogte van Schoolcamp...

Vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) hebben een informatiesessie gehouden voor de bewoners van het district Para om hen te informeren over de Schoolcampu...

Vijf jaar heeft de discussie om het agrarisch product industriële hennep te telen in ons land geduurd. De Nationale Assemblee heeft vrijdag jongstleden eindelijk met 41 algemene stemmen toestemming gegeven om dit product tot ontwikkeling te brengen, indien aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Velen vinden de manier, waarop Barkat Mohabali(VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs met de zaak is omgegaan, voorbeeldig.

Er is gesteld dat, de regering een Nationaal Instituut voor Industriële Hennepteelt moet opzetten, die zorg moet dragen voor de controle van teelt tot eindproduct. Dit orgaan zal  ook zorgdragen voor het testen van het THC-gehalte en certificering van de hennepzaden. Het instituut is belast met controle op de naleving van de regels door vergunninghouders in overleg met het ministerie van landbouw, Veeteelt en Visserij.

Het is verboden om industriële hennep of een preparaat met een THC-gehalte hoger dan 1%, te leveren of te verkopen. De kwaliteit van het eindproduct moet daarnaast, zodanig zijn, dat de hennep niet gemakkelijk misbruikt kan worden of met eenvoudig toe te passen middelen worden teruggewonnen.

Initiatiefnemers van deze wet zijn Asis Gajadien (VHP), Obed Kanapé (ABOP/PL) en Cedric van Samson (VHP). Vergunningen worden volgens Gajadien voor tien jaar verstrekt aan rechtspersonen. Deze rechten zijn niet overdraagbaar. Na die periode is verlenging wel mogelijk.

Een aantal assembleeleden hebben de regering op het hart gedrukt om voortvarend te werken aan de Staatsbesluiten, die nodig zijn om de wet operationeel te krijgen. De ontwikkeling van dit nieuw agrarisch product is daarvan afhankelijk. Industriële hennep is veel gevraagd in de wereld. Dit product is onder andere een alternatief voor katoen. Men kan veel vaker oogsten, en het heeft geen bemesting nodig. Ook de papier en de automotive industrie hebben baat bij dit cannabissoort.

Bronnen: Starnieuws en bodec.eu

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAgrarisch product industriële hennep, een feit na vijf jaar discussie