Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Agrarisch industriepark is 100 procent staatsbedrijf

Geplaatst

op

door

Het agrarisch industriepark dat door de regering wordt opgezet is een honderd procent staatsbedrijf. Dit industriepark dat met kennis van de LR Group uit Israël zal worden opgezet, heeft volgens vicepresident Ashwin Adhin daarom ook een staatsgarantie nodig. De vicepresident zei dit in het parlement, na opmerkingen van parlementariër Asiskumar Gajadien tijdens de plenaire behandeling van de ontwerpwet tot wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

Adhin zei verder dat het agrarisch industriepark ook alle financiering kan krijgen. Volgens hem wordt hiermee voor de hele landbouwsector geïnvesteerd, terwijl voor het industriepark na vijf jaren de optie aanwezig is volledig of deels te privatiseren. In het project zal een lening van 66 miljoen euro worden gestopt en de vicepresident vroeg zich af of er ooit in de geschiedenis een regering is geweest, die zo’n bedrag voor de landbouw en de landbouwers heeft gegeven.

De vicepresident merkte op, dat het agrarisch industriepark tot diversifiëring van de economie zal leiden. Het is een honderd procent staatsbedrijf waarvan de LR Group uit Israël, als kenniseconomie, voor vijf jaren in investeert met zijn expertise en technologie. LR Group zal dus voor vijf jaren het management hebben, aangevuld met Surinaamse deskundigen. Het gaat om ruim 1200 landbouwers waarmee er een contract zal worden gesloten en het bedrijf ontvangt netto 25 procent nadat alle boeren zijn uitbetaald.

Adhin gaf te kennen dat deskundigen uit Israël, de komende week in Suriname arriveren en een uitgebreide presentatie over het project zullen houden voor het parlement en overige actoren. Vijf jaar nadat het agrarisch industriepark van de grond is gekomen in Suriname zal men vertrekken, maar niet voordat Surinamers getraind zijn om zelf aan de slag te gaan. Dit zal via een op te richten Center of Excellence gebeuren.

Volgens vicepresident Adhin gunt de regering de landbouwers deze ontwikkeling. Hij zegt dat zij lang genoeg onder druk zijn geweest, terwijl tussenhandelaren of opkopers altijd hun marges bepaalden. Hij zegt dat de onderdrukking van de kleine landbouwers ergens gaat stoppen en dat de doorbraak zal plaatsvinden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Moengo maakt zich op voor viering 44 jaar Srefidensi

Geplaatst

op

door

Op 25 november 2019 herdenkt Suriname 44 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid. De festiviteiten worden dit jaar in Moengo, in het district Marowijne gevierd. De voorbereidingen voor deze grote dag zijn in volle gang en worden uitgevoerd door een speciaal benoemde commissie, onder leiding van Ramon Abrahams. Voordat de commissie is gestart met de voorbereidingen zijn alle actoren die een rol van betekenis hebben bij de viering bij elkaar gebracht. Er zijn luchtfoto’s gemaakt en de infrastructuur bekeken. Hierna is een evaluatie gemaakt van hoe Moengo eruitziet en wat er gedaan moet worden om Moengo ready te hebben voor de festiviteiten.

Volgens Glenn Dest, lid van de commissie, wordt niet alleen de locatie waar de festiviteiten plaatsvinden schoongemaakt, maar Moengo in zijn totaliteit wordt aangepakt. “De commissie probeert Moengo weer de oude glorie te laten herleven. Wij maken de bermen schoon, de gebouwen worden gewassen, wij zorgen ervoor dat alles er mooi en netjes uitziet voor deze grote dag”, aldus Dest. Wel hoopt hij dat met de aanzet in verband met de viering van 44 jaar onafhankelijkheid, de mensen de onderhoudswerkzaamheden zullen continueren. De bewustwording moet op gang gebracht worden en zij maken de mensen ervan bewust dat een schone plek een leuke plek is.

Op 24 november begint de pre-party in het Moengo stadion. De Onafhankelijkheidsdag start met het defilé en de parade om 10.00 uur ‘s morgens. Na het defilé zal de Harley Davidson groep een speciale show weggeven, waarna de traditionele decoraties en de volksreceptie afgewerkt zullen worden. In de middag vanaf 14.00 uur zal er een braderie zijn in het centrum van Moengo met diverse culturele optredens. Het avondprogramma vangt aan om 19.00 uur met een vuurdans. Hierna zal het publiek genieten van de afterparty met optredens van diverse muziekformaties, waaronder Naks Kaseko Loko, de band van Emanuel Pinas en Sabana Toewa.

“We zijn op schema, de mensen zijn ervan bewust dat een groot feest wordt gehouden. Wij gaan 25 november tot een hele mooie dag maken in Moengo”, besluit Dest.

Lees verder

Suriname

Installatie adviesgroep toelages Volksgezondheid

Geplaatst

op

door

De kledings- en vervoerstoelages van de ambtenaren werkzaam op het ministerie van Volksgezondheid zijn aan herziening toe. Om deze reden heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid, de adviesgroep herziening toelages Volksgezondheid vandaag geïnstalleerd. De adviesgroep heeft tot doel het aandragen van voorstellen ter herziening van de kledingstoelages en de vervoerstoelages voor de daarvoor in aanmerking komende ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg(BOG).

De voorzitter van de adviesgroep, Erwin Huisraad, zegt als team alles in het werk te stellen om het doel waartoe de adviesgroep in het leven is geroepen te bewerkstelligen. De adviesgroep heeft een zittingsperiode van een jaar en bestaat uit de volgende leden: Erwin Huisraad namens het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de voorzitter Dorithy Rollings namens het ministerie van Volksgezondheid, David Bakker namens de Bond Inspecteurs Milieu Inspectie, Christien Daal-m Karijodikromo namens het ministerie van Volksgezondheid, Randy Kromodihardjo namens de minister van Volksgezondheid, Vincent Terborg namens de Bond Inspecteurs Milieu Inspectie en Santusha Sewnandan, namens de Personeelsbond van het BOG.

Lees verder

Meest gelezen

X