woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
0
(0)

Agrariers in het westen van het land worden gewaardeerd

lees ook ...

Scholen hebben toch eerder deuren gesloten vandaag

In Paramaribo-Noord heeft een openbare school eerder de deuren gesloten. De klassen drie tot en met zes bleven tot 10.00u op school terwijl leerlingen van de lagere klassen direct mochten terugkeren n...

In verband met de Dag der Agrariërs op 08 oktober en Wereldvoedseldag op 16 oktober, heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV), twintig boeren uit de districten Coronie en Nickerie op maandag 11 oktober 2021 in het rijstdistrict Nickerie gehuldigd voor hun verdiensten van de afgelopen jaren in de agrarische sector.

De agrariërs ontvingen  een plakkaat, een presentje en een citrusplant. Volgens de bewindsman is dit maar een klein gebaar als blijk van  dankbaarheid dat de agrarische sector tot nu toe de voedselzekerheid  heeft kunnen garanderen. Minister Sewdien heeft de districtscommissaris van Nickerie, Senrita Gobardhan gevraagd om naar een areaal uit te kijken voor de vele verbouwers van groenten die tot nu toe vanwege gebrek aan landbouwareaal hun gewassen op bermen verbouwen.

Tijdens zijn toespraak op het LVV-kantoor wees de bewindsman op zaken die door de regering worden aangepakt om de productie van padi op te voeren. Hiervoor is de afgelopen tijd gewerkt aan een complete revisie van twee (2) pompen aan het pompgemaal te Wakay en is de firma Kuldipsingh thans bezig voor de start van tenminste een (1) pomp te Wageningen voor de aankomende padi inzaai. Met middelen uit een lening van de Inter American Development Bank, groot 30 miljoen Amerikaanse dollars zullen de verschillende waterschappen eindelijk geactiveerd worden.

Om het contact tussen de agrarische sector in Nickerie met het ministerie te verbeteren is afgelopen weekend ook een agrarische adviesraad  geïnstalleerd. Volgens minister Sewdien is het nu de tijd is om de potentie in productie om te zetten. De minister heeft de aanwezigen medegedeeld dat zijn ministerie zal werken aan het versterken van de verschillende instituten om de ontwikkeling in de agrarische sector tot grotere hoogtes te brengen.

In de planning staat ook het aantrekken van expertise ter ondersteuning van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum (ADRON). Verder zijn er afspraken voor de opzet van een verwerking en snelvries faciliteit voor de groente-export. Minister Sewdien gaf aan het nodige met zijn collega-ministers te zullen ondernemen om de agrarische sector te faciliteren, zodat de agrariërs verder de productie kunnen opkrikken.

De dag werd afgesloten met een gift van groenten, fruit, vlees, vis en melk aan het kindertehuis ‘De Open Poort’ te Nieuw Nickerie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAgrariers in het westen van het land worden gewaardeerd