zondag 4 december 2022
23.8 C
Paramaribo
0.6 C
Amsterdam
5
(1)

Afvalproduct padiekaf van milieuvervuiling naar schone energie

lees ook ...

Saramaccaanse en Inheemse organisaties dienen klacht in bij ...

De Vereniging van Saamaka gezagdragers en het samenwerkingsverband KAMPOS van Tribale volken in Suriname, hebben op grond van de Grondwet, Artikel 22 en de wet Bosbeheer 1992, Artikel 44, door middel ...

De plannen om rijstkaf om te zetten in schone energie zijn vergevorderd. Pelmolenaar Bhagwatpersad Ramadhin heeft hiervoor in samenwerking met Dordtech Engineering B.V. uit Nederland de onderneming Suriname Investment Green Company N.V. opgezet. President Santhoki is zeer verheugd met dit initiatief. Het staatshoofd onthulde het naambord in de Prins Bernhardpolder.

Padiekaf heeft in het verleden voor veel ongemak gezorgd in het district. Het werd verbrand, omdat er geen goede manier was om het te verwerken. Nu wordt het grondstof om schone energie op te wekken. Het zal niet langer een probleem zijn voor de omgeving, maar zal een veelgevraagde product produceren namelijk schone energie. Het product komt de rijstproductie ten goede en de elektrische energie zal worden afgenomen door de N.V. Energie Bedrijven Suriname. Heel district Nickerie zal er dus baat bij hebben.

Santhoki kijkt uit naar het moment waarop hij tijdens zijn deelname aan de COP27 (Klimaatconferentie), gewag kan maken van dit mijlpaal, en de wereld op de hoogte  stellen van dit resultaat. De wereld moet weten dat Suriname op deze manier een groter bijdrage levert aan het beschermen van het klimaat.

Ramadhin is ingenomen met het feit dat hij op deze manier een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het probleem rond de verbranding van padiekaf, en daarbij  ook het verkrijgen van schone energie kan helpen realiseren.

De pelmolenaar zegt dat het bezoek van premier Mark Rutte aan Suriname dit mogelijk heeft gemaakt. Hij heeft de afgelopen week in Nederland een intentieverklaring getekend met een Nederlandse partner. In februari 2023 zal het project officieel opstarten. Binnen twee jaar moet dit project volledig tot zijn recht komen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAfvalproduct padiekaf van milieuvervuiling naar schone energie