zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15.4 C
Amsterdam
5
(1)

Aftredende Surinaamse minister op Financiën vertrekt met lege handen

lees ook ...

President Santokhi verwelkomd met militair eerbetoon bij aan...

President Chandrikapersad Santokhi, is met een presidentiële delegatie gearriveerd in de Chinese hoofdstad Beijing voor een staatsbezoek op uitnodiging van de Chinese regering. Het gezelschap, inclusi...

De topman op het ministerie van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, treedt af. Achaibersing belegde daarom dinsdag een persconferentie waar hij verslag deed van de afgelopen twee jaar dat hij de scepter heeft gezwaaid op dit departement. In de Raad van Ministers zal hij woensdag de leiding overdragen aan de ad-interim minister Albert Ramdin.

Collega-minister Silvano Tjong-Ahin is door president Chandrikapersad Santokhi aangewezen als tweede vervanger. Achaibersing, maakt na zijn ministerschap aanspraak op een aantal privileges, maar heeft aangegeven niets te willen. “Ik ga met niets weg. Misschien alleen met een beetje trots,” zei hij.

De bewindsman benadrukte te vertrekken met de ‘lege handen’ waarmee hij het ambt had aanvaard op 16 juli 2020. Eerder had de minister, die om persoonlijke redenen vrijwillig ontslag heeft genomen, bekendgemaakt volledig afstand te doen van alle voorzieningen, inclusief pensioen, waar gewezen ministers aanspraak op maken.

Tijdens de persconferentie zei hij dat de economie bij zijn aantreden geheel ontspoord was. De Covid-pandemie, de wateroverlast in het binnenland en de wereldcrisis vanwege de oorlog in Europa brachten nog meer druk met zich mee op de overheidsuitgaven.

Hij legde uit dat de regering in juni 2020 niet in staat was om op eigen kracht lonen en subsidies te betalen. Ook leningen konden niet worden afgelost. Er moest geld bij de lokale banken worden geleend. Die leningen zijn volgens Achaibersing bijna afgelost.

Verder zei hij dat er maatregelen werden ingesteld zoals de solidariteitsheffing, die na een jaar werden afgebouwd zodat het betalen van salarissen kon geschieden zonder daarvoor leningen aan te gaan. Intussen is het Herstelplan 2020-2022 ingesteld. Wezenlijke onderdelen van dit plan waren het schuldherstructureringsprogramma en de onderhandelingen die gevoerd zijn met onder andere schuldeisers.

De overdracht aan Ramdin en Tjong-Ahin vindt woensdag plaats. Wie de opvolger wordt van Achaibersing is niet bekend. President Santokhi zal bepalen wie deze vacante post zal invullen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAftredende Surinaamse minister op Financiën vertrekt met lege handen