vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
5
(2)

Afschaffing slavernij 160 jaar

lees ook ...

Volksgezondheid benadrukt groeiende urgentie van mentale gez...

In de afgelopen jaren heeft mentale gezondheid een groeiende prioriteit gekregen, vooral gezien de uitdagende economische situatie van het land. Dit heeft geleid tot een afname van de levenskwaliteit ...

Het nationaal comité Herdenking afschaffing slavernij, onder voorzitterschap van Johan Roozer heeft in het kader van 160 jaar Keti Koti samen met kinderen en directeur Clifton Lienga een brede bon geplant bijl de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) op het William Kraanplein te Poelepantje. Het officiële startsein voor het herdenkingsjaar is hiermee gegeven. Men koos zaterdag jongstleden bewust niet voor muziek en dans. 

“De brede bon is een belangrijk voedingsmiddel geweest tijdens de slavernij. Het werd veel gebruikt, misschien zelfs opgedrongen omdat het voedzaam was en kracht gaf. We hopen dat de boom mooi zal groeien. In de dingen die we zullen doen, willen we die groei uiteindelijk ook zien bij de nazaten van de tot slaaf gemaakten in alle opzichten,” aldus Roozer.

De organisatie hoopt ook dat er ‘veel zuivering komt in hart en hoofd, maar ook aan de ambities’ die daadwerkelijk vooruitgang moeten helpen realiseren.

Lienga werkte graag mee aan het ter beschikking stellen van een stuk SWM-terrein te Poelepantje. “De plek heeft een geschiedenis en er is ons ook uitgelegd wat deze boom heeft betekend in de periode van slavernij. En trouwens, een plant kan niet groeien zonder water, dus deze boom is in goede handen hier”.

Het nationaal comité Herdenking afschaffing slavernij zal in verband met de grote dag van 1 juli 2023 verschillende activiteiten ontplooien in stad en district. “Met al deze activiteiten willen we een stuk bewustwording brengen onder Afro-Surinamers met als grootste doel dat de dag van morgen beter moet worden,” zegt de voorzitter.

Bron foto: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAfschaffing slavernij 160 jaar