zondag 24 september 2023
26.1 C
Paramaribo
13.4 C
Amsterdam
0
(0)

African- en pangiprint in verband met 160 jaar Keti Koti Fashion night

lees ook ...

Openbaar Groen en Afvalbeheer brengt bezoek aan Esthersticht...

Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA) heeft de samenwerking met de Esther stichting op maandag 07 augustus 2023 hervat en heeft daarbij nieuwe afspraken gemaakt. Indersing Gangabisoen...

Iraida Rijker is ervan overtuigd dat er veel talent in Suriname rondloopt op het gebied van modeontwerpen. Kleding, tassen en sieraden uit de hand van deze ontwerpers doen niet onder voor het buitenlandse. Een Designer Fashion Night met African roots wordt in verband met 1 juli voorbereid om het accent hierop te leggen. Rijker is na gesprekken met modeontwerpers overtuigd dat zij dit zeer hoog achten. 

Zij wil een modeshow opzetten met entertainment en mode dat voor 80% geïnspireerd is door Afrikaanse roots in verband met 160 Keti Koti. Hiervoor heeft zij acht ontwerpers uitgekozen. “Ik wil allereerst laten zien dat samenwerken mooie, bijzondere creaties kan opleveren. Maar we willen vooral de rijkheid aan kledingontwerpen met de African print en pangistof presenteren”, zegt Rijker aan de Ware Tijd.

Rijker constateert een positieve groei en innovatie op dit gebied. Mensen trouwen nu in Afrikaans kleding, en ook tijdens andere feesten krijgt de Afrikaanse stijl voorkeur.

“Zij hebben als taak meegekregen om samen te werken met elkaar, waarbij kleding en accessoires op elkaar moeten zijn afgestemd. Afgesproken is dat minimaal 80 procent van de ontwerpen Afro-Surinaams moet zijn, omdat het thema van deze show is ‘160 jaar Ketikoti’.

Estrada Huur, Carina Poleon, Esther Brewster, Audrey Dors, Gaby Letterboom, Gerson Dean en Griëlda ‘Toepie’ Gojo en Wilma Stomp, zijn samen met hun modellen modellen druk bezig de laatste hand te leggen aan hun presentatie. Een top show is voorbereid, voor een deel van de avond. “De modellen zullen tijdens het lopen voor de show live worden begeleid door OJ Sensation. Dat is ook wat anders dan we gewend zijn”, volgens Rijker. De ontwerpers vinden dat er meer kansen moeten worden gecreëerd om nationaal en zelfs internationaal door te breken.

Het optreden van Naks Kwanzaa zal staan in het teken van 160 jaar Keti Koti. Ook de dansgroep Afriki onder leiding van Winston Adaba zal bijdragen aan het entertainment gedeelte. Rijker hoopt dat Suriname net zo enthousiast is als zij en de designers die er in de voorbereiding alles aan doen om het publiek wat moois te presenteren. De conferencier van de avond zal zijn Clifton Braam.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAfrican- en pangiprint in verband met 160 jaar Keti Koti Fashion night