maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
0
(0)

AFD-project ter ondersteuning Marwina Ziekenhuis herstart na financieringswijziging

lees ook ...

Unicef Suriname en Telesur bundelen krachten voor kinderwelz...

Unicef Suriname en Telesur hebben een nieuw partnerschap aangekondigd met als doel het welzijn van kinderen in Suriname te verbeteren, met speciale aandacht voor hun mentale gezondheid, de ontwikkelin...

Op vrijdag 1 december bracht een delegatie onder leiding van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, samen met de Franse ambassadeur voor Suriname en Guyana, Nicolas de Lacoste, en Pierre Bourguignon, directeur van het Suriname-Guyana Agentschap van de Agence Française de Développement (AFD), een bezoek aan het Marwina Ziekenhuis in Albina.

Het bezoek maakte deel uit van de herlancering van het AFD-project ter ondersteuning van het ziekenhuis, waarbij de financieringsovereenkomst tussen de Republiek Suriname en AFD in juni 2023 werd gewijzigd om de bouwwerkzaamheden aan het ziekenhuis af te ronden.

Een deskundigenmissie in april 2023 resulteerde in een rapport met actiepunten om het Marwina Ziekenhuis volledig operationeel te maken. De conclusies van dit rapport zijn afgelopen vrijdag formeel bekrachtigd door alle stakeholders. Vijf strategische gebieden zijn geïdentificeerd om het ziekenhuis snel toegang te bieden tot eerstelijnszorgdiensten, waaronder een 24-uurs spoeddienst, versterking van de kraamafdeling en de ontwikkeling van ambulante zorg, waaronder tandheelkundige zorg.

Samenwerking met andere ziekenhuizen, met name het Centre Hospitalier de l’Ouest Guyanais, evenals de RGD en MZ, is cruciaal om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis operationeel wordt. De bouwwerkzaamheden zullen begin 2024 van start gaan, en eind 2024 zullen de eerste resultaten zichtbaar zijn.

Sinds 2008 ondersteunt AFD de Republiek Suriname bij de bouw en exploitatie van het Albina Ziekenhuis om de toegang tot gezondheidszorg voor de bevolking van Oost-Suriname te verbeteren. Met een lening van 5 miljoen euro kon het ziekenhuis in 2017 worden gebouwd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAFD-project ter ondersteuning Marwina Ziekenhuis herstart na financieringswijziging