Het is al enige tijd bekend dat Steven Coutinho, directeur van de Surinaamsche Bank ermee stopt omdat hij twee jaar voldoende vindt voor een transisitiemanager om het werk te doen waarvoor hij was aangetrokken. Er zouden drie kandidaten door de RvC zijn voorgedragen waarvan er twee zijn afgehaakt.
De enige overgebleven persoon is Rick Tjon-A-Joe, advocaat van ex-directeur, Ginmardo Kromosotoe van de Surinaamse Post Spaarbank die vastzit voor het doen van bedenkelijke transcties met de Centrale Bank. Tjon-A-Joe zou ook tot het juridisch team van DSB hebben behoord hebben om het kasreserve schandaal bij de Centrale Bank te onderzoeken. Hij koos er vervolgens voor om het team van de DSB te verlaten om de CBvS te gaan ondersteunen. Tjon-A-Joe zou overigens volgens zijn CV voldoende capabel te zijn voor de job, zoals de RVC van de DSB blijkbaar ook vind.
Alleen Tjon-A-Joe zijn bedenkelijke overstappen indertijd naar het steunen van de CBvS in de bedenkelijke transacties met de SPSB doet wat twijfelen aan zijn idee van goed bestuur. Kromosoeto zijn volharding in het afschuiven van de verantwoordelijkheid van de gepleegde bedenkelijke transacties en vind dat het enkel het uitvoeren van opdrachten is waarvoor hij als directeur van de bank geen persoonlijke verantwoordelijkheid heeft, blijkt Tjon-A-Joe de normale gang van zaken te vinden.
Wij vragen ons daarbij alleen af wat er van de Surinaamse Bank moet worden als de nieuwe directeur ervan uit gaat dat hij als directeur van de DSB geen persoonlijke verantwoordelijkheid draagt voor foute daden als hem daartoe van hogerhand opdracht is gegeven.
Een goede moraal hebben is allang geen mode meer; het is gewoon ‘business as usual’.