dinsdag 25 juni 2024
25.2 C
Paramaribo
26.8 C
Amsterdam
3
(2)

Advocaat adviseert Hoefdraad niet te komen; op Most Wanted list Suriname

lees ook ...

Regering digitaliseert loonstrookjes voor landsdienaren

In het kader van de digitalisering van het overheidssysteem heeft de regering de loonstrookjes van landsdienaren geautomatiseerd. Tot nu toe hebben ongeveer 35.000 landsdienaren zich geregistreerd voo...

Murwin Dubois, de advocaat van de voortvluchtige voormalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, adviseert zijn cliënt om te blijven waar die is. Interpol heeft het verzoek van Suriname om hem op te sporen, niet gehonoreerd. Hoefdraad moet niet naar Suriname komen, omdat hij ondanks het besluit van Interpol gewoon wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Hoefdraad is een van de verdachten die onlangs is verschenen op de ‘most wanted’ lijst van het KPS.

Het OM heeft naar aanleiding van berichten die in de media zijn verschenen omtrent het besluit van Interpol inzake de voortvluchtige en thans veroordeelde ex-minister van Financiën enkele zaken verduidelijkt. Door Suriname is in de periode van mei 2021 het proces opgestart om gebruik te maken van het middel tot internationale signalering van Hoefdraad, via Interpol.

Nadat daartoe de formaliteiten in acht zijn genomen is op 8 juli 2021 bericht van Interpol ontvangen waarbij de mededeling is gedaan dat de Red Notice gepubliceerd zal worden. Deze publicatie had betrekking op dat deel van het netwerk welke slechts toegankelijk is voor Interpol-autoriteiten.

Voor publicatie op uiteindelijk de publieke website, zoals verzocht door Suriname, werd de aanvraag conform Interpol procedures verwezen naar de “Notices and Diffusions Task Force” van de organisatie. Door bedoelde afdeling is meerdere malen aanvullende informatie opgevraagd, waarop Suriname steeds, prompt en breedvoerig heeft gereageerd.

Thans heeft Interpol, op basis van haar interne beoordelingen, besloten dat de data met betrekking tot de persoon van Gillmore Hoefdraad verwijderd zal worden. Het openbaar Ministerie zal dit besluit nader bestuderen en nagaan of en op welke wijze zij hierop naar de organisatie toe zal reageren.

Besluit Interpol geen invloed Surinaams strafproces
Het besluit van Interpol heeft op geen enkele wijze invloed op het Surinaams strafproces. De uitspraak van het Hof staat nog recht overeind. Hoefdraad is bij vonnis van 17 december 2021, na goed te zijn gedagvaard en niet te zijn verschenen, bij verstek veroordeeld tot 12 jaren gevangenisstraf.

Tegen deze beslissing heeft hij verzet aangetekend, doch omdat hij niet persoonlijk is verschenen, zoals de wet dat voorschrijft, is het verzet vervallen verklaard. Tegen deze beslissing heeft hij thans beroep ingesteld en dient de behandeling van het beroep afgewacht te worden. Nadat het vonnis onherroepelijk is geworden zal die dan ook geëxecuteerd worden.

Het signaleren van een gezochte persoon via Interpol is slechts een instrument waarvan gebruik gemaakt kan worden om internationaal op te sporen, doch zijn er nog tal van mogelijkheden binnen de internationale samenwerking. Het internationaal instrumentarium van onder andere verdragen en justitiële en politiële samenwerking heeft haar nut en effectiviteit steeds bewezen en ook in casu zal van deze mogelijkheden gebruik worden gemaakt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAdvocaat adviseert Hoefdraad niet te komen; op Most Wanted list Suriname