zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
5
(2)

Advocaat 8 december strafproces anticipeert op afloop

lees ook ...

NPS-voorzitter Rusland duidelijk: Geen betrokkenheid bij Pan...

Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), heeft duidelijk gemaakt dat hij op geen enkele manier betrokken was bij het Pan American-schandaal. Hij deed deze verklaring in Comm...

Op 20 december verwacht Hugo Essed, de advocaat van nabestaanden in het 8 december strafproces, niets anders dan een veroordeling van de verdachten, gevolgd door gevangenisstraffen en directe gevangenneming. Hij wijst erop dat de laatste herdenking van de 15 slachtoffers van de decembermoorden recentelijk heeft plaatsgevonden, terwijl de verdachten, met name hoofdverdachte Desi Bouterse, nog steeds vrij rondlopen.

Op 8 december 1982 werden onder het militaire regime onder leiding van Desi Bouterse 15 mannen gefolterd en vermoord. Het rechtsproces begon pas in 2007 bij de Krijgsraad, nadat de verjaring was gestuit. Nu, 16 jaar later, zal op 20 december het Hof van Justitie uitspraak doen in de strafzaak. Er is 20 jaar cel geëist tegen Bouterse en medeverdachten Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe, waarbij onmiddellijke gevangenneming wordt gevraagd bij een veroordeling.

Essed benadrukt dat de 15 mannen altijd zullen worden herdacht, maar dit is volgens hem de laatste keer dat dit gebeurt terwijl de daders nog vrij rondlopen. Hij hoopt op een veroordelend vonnis op 20 december en ziet geen reden waarom het niet zou kunnen worden uitgevoerd. Hij doet een beroep op de gewapende machten om de gevangenneming te realiseren en benadrukt dat zij bereid en in staat moeten zijn om dit te doen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAdvocaat 8 december strafproces anticipeert op afloop