Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Adviesprijzen voor brood, kip en eieren in Suriname in de planning; bevolking heeft het moeilijker

Geplaatst

op

Rachel Koningsbloem Pinas, Directeur Toerisme. Beeld Nii2

Er komen adviesprijzen voor een aantal consumptiegoederen zoals brood, kip en eieren. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) werkt er hard aan, zegt directeur Toerisme Rachel Koningsbloem-Pinas. Met deskundigen op dit gebied wordt nagegaan welke adviesprijs kan worden gehanteerd.

De samenleving is de afgelopen dagen onaangenaam verrast met de stijging van de prijzen voor deze producten. Een rek eieren van 30, wordt nu verkocht voor een bedrag van tussen de SRD 50 en SRD 80. Deze prijzen worden vastgesteld door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit ministerie zal samen met deskundigen kijken naar de kostprijscalculatie, waarna een adviesprijs in samenspraak met alle stakeholders wordt vastgesteld.

Een Chinees puntje gaat voor SRD 1 over de toonbank.  Uiterlijk vandaag zal er een gesprek komen met de vereniging van bakkers om een adviesprijs te bepalen. De prijzen zijn aangepast vanwege de verhoogde prijs van suiker, zout en gist, die een dollarcomponent hebben. De regering heeft met de Islamic Development Bank afgesproken om de meelprijs te subsidiëren via het bedrijf De Molen. Nagegaan wordt hoe de bakkers geregistreerd kunnen worden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Ook de hoge prijs van kip baart de samenleving zorgen. De prijs is binnen korte tijd gestegen van SRD 40 naar SRD 50. De prijs van dit product is voor zeker 60 procent afhankelijk van de US-dollar. Doordat de dollarkoers gestegen is, is de prijs ook omhooggegaan. Met het ministerie van LVV wordt ook nagegaan om een betaalbare prijs voor de consument vast te stellen. Volgens Koningsbloem-Pinas zijn er enkele lokale slagerijen die wel een lagere kiloprijs hanteren van tussen de SRD 30 en SRD 39.

Iedere winkel hanteert een andere prijs voor diverse basisgoederen. Op Facebook wordt er ook veel geklaagd over de torenhoge prijzen van eerste levensbehoeften. “De rek is er helemaal uit voor de bevolking,” zegt een bezorgde burger. Iedere winkelier doet wat die maar hebben wil. HI en T zegt dat zij wel optreedt tegen prijsopdrijvingen, maar de samenleving merkt daar helemaal niets van.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronaldo
vrijdag 19 juni 2020 07:08

Suriname is weer bij af. Vroeger liep ik met 10.000 guldens op zak om een brood ei kaas te kopen dan was het op een miljoen moest je hebben om boodschappen te doen voor de maand. De prijzen rijzen de pan uit. Hoe doen de mensen met een ouderdom uitkering? De mensen uit het buitenland gaan weer dozen met kaas pindakaas zoutvlees moeten sturen voor familie leden . Bouterse zal wel denken. Sang het is hem niet gelukt er iets moois van te maken. I tegendeel. Suriname is bankroet .suralco is weg. Nederland haalt bauxiet uit Brazilië. vroeger uit Suriname.… Lees verder »

Mahinder
vrijdag 19 juni 2020 07:21

De journalisten in Suriname zijn een beetje bang om kritisch te schrijven. Te blijven hameren waarom het fout gaat zodat het veranderd.Journalisten moeten schrijven wat er gebeurd. Ze zijn zo bang dat ze morgen geen werk meer hebben dus blijven ze mild. CNN en trump zijn water en vuur. Het gaat niet goed in Suriname. Wie kan die punten benoemen waarom het fout gaat. Fabrieken prijzen gaan stijgen. Want als er geen geld binnen komt en de regering zelf een bankrover word zak de bevolking dieper in het stront. Ze zitten met stront boven hun lippen de neusgaten beginnen het… Lees verder »Advertentie

Suriname

Nog geen duidelijkheid over ministerskandidaten in Suriname

Geplaatst

op

1240

Het is nog steeds onduidelijk wie de nieuwe ministers posten zullen bekleden. De procureur generaal (PG) heeft een deel van de namen ontvangen voor het starten van een antecedenten onderzoek. Ook zijn er nog geen resultaten gestuurd naar coalitieleider Chan Santhoki.

Er zal beslist worden wie de ministersposten zullen invullen op basis van de bevindingen van de pg. Momenteel komen er principiële bezwaren boven water tegen de ministerskandidaten. De PG moet nog enkele namen ontvangen. Ook de ABOP moet nog enkele namen opsturen. Er moeten nog meer namen worden doorgegeven. De kandidaten van de NPS, Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap & Cultuur) en Silvano Tjong-Ahin (Ruimtelijke Ordening & Milieu) zijn intussen al doorgestuurd nadat zij unanieme goedkeuring kregen van het NPS-congres zaterdag.- Culturu.com

Lees verder

Suriname

Suriname..President Chan Santokhi en Vice-President Ronnie Brunswijk treden aan op 16 juli

Geplaatst

op

Img 6609

De verkiezing van de twee functionarissen vindt plaats op maandag 13 juli om 10.00 uur tijdens buitengewone openbare DNA vergadering.

Hoewel er geen tegenkandidaten zijn ingediend, moeten op de vergadering minstens 34 Assembleeleden aanwezig zijn om de president en de vicepresident te kunnen kiezen. De BEP (2 zetels) heeft reeds eerder toegezegd de ondersteuning te zullen geven.
De samenwerkende coalitie heeft 33 zetels.

Na de overdracht van de regeermacht door president Desi Bouterse, volgt een gemotoriseerd defilé van de politie en het Nationaal Leger. De nieuwe president zal geflankeerd door de korpschef en de bevelhebber van het Nationaal Leger de passerende gemotoriseerde eenheden gadeslaan. In een dagorder is aangegeven wie allemaal betrokken zijn bij de organisatie. De komende week vinden er oefeningen plaats. Starnieuws verneemt dat aan de eenheid van het Korps Politie Suriname toegevoegd worden, peletons van de douane, Korps Penitentiaire Ambtenaren, Brandweer en het Korps Beveiliging en Bijstandsdienst.

Culturu.com—–Ferdinand Louis

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen