In Suriname worden infectieziekten vaak verspreid door de Aedes aegypti muskiet, ook wel bekend als de denguemuskiet. Om een beter begrip te krijgen van de eigenschappen van deze muggenpopulatie is grondig onderzoek nodig, wat kan leiden tot effectievere bestrijdingsmaatregelen.
In november 2022 hebben de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een Memorandum van Overeenstemming (MoU) ondertekend om dit onderzoek te stimuleren. Een van de doelen van dit partnerschap is het vergaren van kennis over de Aedes muskiet. Hierin valt ook het onderzoeksproject onder leiding van Kartika Doerdjan-Ramoutar, docent aan de Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen (FWNW).
Dit project heeft als doel om de resistentiestatus van de Aedes muskieten tegen insecticiden te onderzoeken. Het onderzoek is nauwlettend uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Entomologie van het BOG, onder leiding van mevrouw Treyanti Soekhoe, en is ondersteund door professor. Jerry Toelsi van de Faculteit der Medische Wetenschappen.
Het onderzoek begon in het ressort Weg naar Zee, waar in juni 2023 muggeneieren werden verzameld via ovitraps. Deze eieren werden in het insectarium van het BOG gekweekt tot volwassen muskieten, waarna ze werden getest op resistentie tegen twee soorten insecticiden: Malathion en Karatox. Deze insecticiden worden gebruikt voor besproeiingen door het BOG.
De resultaten toonden aan dat de Aedes populatie gevoelig was voor Malathion, maar sterke resistentie vertoonde tegen Karatox. Dit betekent dat ze ongevoelig zijn voor een bepaalde dosis van dit middel.
Deze gegevens stellen het BOG in staat om op bewijs gebaseerde beslissingen te nemen over de meest effectieve bestrijdingsstrategie per gebied. Het onderzoek zal worden uitgebreid naar meerdere gebieden en, indien voldoende middelen beschikbaar zijn, naar andere districten.