zondag 8 september 2024
26 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
4
(1)

Adek studenten maken een water zuiveringsinstallatie met lokale producten

lees ook ...

President Santokhi lanceert onderwijsplan voor een inclusiev...

Tijdens een plechtige bijeenkomst op donderdag heeft president Chan Santokhi drie belangrijke beleidsdocumenten van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) gelanceerd. Deze docume...

Tweedejaarsstudenten van de masteropleiding Chemical Science van de Anton de Kom Universiteit hebben succesvol padiekaf als filter gebruikt om vervuild water te filteren tot schoon drinkwater. De opdracht voor afronding van het vak Waterzuiveringstechnieken resulteerde in een ontdekking. Lokaal verkrijgbare verkoolde padiekaf kan geïmporteerde gegranuleerde actieve kool vervangen.

De studenten hebben een miniatuur waterzuiveringsinstallatie ontworpen met lokaal materiaal in opdracht van hun docent Victorine Pinas.  “De één bracht oude triplexplaten, anderen gingen op zoek naar waterleidingbuizen en plastic flessen om er bakken van te maken voor het installeren van de filter,” zegt de docent.

“Met ons systeem is aangetoond dat je met lokale producten wel een zuiveringssysteem kan maken.” De studenten zijn trots op het resultaat.

Het blijkt dat verkoolde padiekaf als filter” een goede vervanger”  is van gegranuleerde houtskool voor het zuiveren van vervuild water tot schoon drinkwater. De studenten hebben dit met een trapsgewijs systeem in het IGSR-gebouw op het universiteitscomplex gedemonstreerd. Water uit de Surinamerivier in de buurt van plantage La Liberté in Commewijne is gebruikt voor de demonstratie. Eerst werd het vermengt met chemicalien om fijne delen te laten bezinken. Het water kwam eerst in een bak met zand, schelpen, vervolgens grind en daarna door het verkoolde padiekaf, om uiteindelijk te veranderen in helder water.

De studenten hebben het model van het productiecentrum van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij in Commewijne, waar oppervlaktewater uit de Surinamerivier volgens de ’Reverse Osmose’ (omgekeerde osmose) methode gezuiverd wordt, goed bestudeerd. Het is een systeem met heel fijne filters, waarbij geïmporteerde gegranuleerde actieve kool, wordt gebruikt. Nickerie heeft padiekaf in overvloed.

“De vraag die dan rijst en tegelijk de aanleiding van het project is, is of wij mogelijk iets dat overmatig lokaal te krijgen is, kunnen gebruiken als filter”, hield student Sephia Djasiman voor. Er zijn ook labtesten uitgevoerd op kleur, zuurgraad en troebelheid van het water. De studenten legden verder uit dat de meetresultaten de standaarden overtroffen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Toch moet er meer labonderzoek vaststellen als er geen pathogene stoffen (biologische ziekteverwekkers) aanwezig zijn. In drinkwater moeten deze stoffen niet aanwezig zijn. Verder moet er ook een terugspoel filtersysteem worden ingebouwd.

De studenten hopen, dat zij een aanzet hebben gegeven tot meer onderzoek op dit gebied. Zij hebben met dit zelfontwikkelde systeem bijgedragen aan de zesde Duurzame Ontwikkelingsdoel namelijk, ‘Verzeker toegang tot duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen’.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAdek studenten maken een water zuiveringsinstallatie met lokale producten