Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

ADEK Bestuur 52 jaar

Geplaatst

op

Adek Paramaribo

De Anton de Kom Universiteit van Suriname bestaat 52 jaar. Volgens het bestuur wordt naar aanleiding hiervan stilgestaan bij een aantal zaken zoals de modernisering en verdere professionalisering van het instituut, maar ook het streven om meerdere mensen te laten promoveren.

Het bestuur gaat voor andere keuzes, maar erkent dat het geld voor de realisatie daarvan ook aanwezig moet zijn. Een goede HRM is verder tevens van eminent belang. Van de subsidies die ontvangen worden gaat de grootste hap, ongeveer 90 procent, op aan personeelskosten.

Ondanks het feit dat ruim 54% van de overheidssubsidie over 2019 niet is uitbetaald, een bedrag van SRD 140 miljoen, is het toch gelukt om bijna volledig aan de schuldverplichtingen te voldoen.

Na 52 jaar zijn de gebouwen weer toe aan een onderhoudsbeurt. Enkele gebouwen moeten nog worden afgemaakt. Voorts wil men een betere benutting van de lokalen. De middelen hiervoor zullen naar verwacht wordt, voornamelijk uit de inschrijfgelden worden verkregen.

Niet alleen de aansluiting van de universiteit bij die van de buurlanden behoort tot de voornemens, maar ook een hogere mate van integratie in de Surinaamse samenleving.

Er zijn ook plannen om de PhD opleiding een herstart te geven. Verder wil men beleid ontwikkelen dat een groter aantal van de eigen docenten en wetenschappers in staat zal stellen om promotieonderzoek te doen.

Culturu.com

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen