donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Actie uitgevoerd ter bestrijding mensenhandel

lees ook ...

Twalufu Lo wenst erkenning van graman Banai

De Saamaka Twalufu Lo vraagt erkenning van Frans Banai als granman van de Saramaccaners (Saamaka). Hij werd op 26 augustus met ceremonieën en rituelen als grootopperhoofd der Saramaccaners aangesteld,...

Onlangs heeft de afdeling Trafficking In Persons (TIP) in samenwerking met andere instanties controlewerkzaamheden uitgevoerd in supermarkten, warenhuizen, restaurants en kledingzaken als onderdeel van operatie “CARISICA”. Het Arrestatieteam (A.T.), de Narcoticabrigade, de Vreemdelingendienst van het Korps Politie Suriname (KPS) en het ministerie van Arbeid hebben TIP bijgestaan tijdens deze controles.

De focus van de controles lag op vreemdelingen die mogelijk onder dwang arbeid verrichtten in de genoemde bedrijven. Er werd ook gecontroleerd op de geldigheid van hun verblijfsstatus en er werd gevraagd naar de leef-, werk- en woonomstandigheden van inwonende vreemdelingen. Daarnaast werden ook de woonomstandigheden van vreemdelingen die door de bedrijfseigenaren waren gehuisvest gecontroleerd.

Het ministerie van Arbeid controleerde of de ondernemers zich hielden aan de arbeidsvoorwaarden. In totaal werden 12 handelszaken gecontroleerd tijdens operatie “CARISICA”.

Vreemdelingen wiens verblijfsdocumenten niet in orde waren, werden opgeroepen om zich te melden bij de Vreemdelingendienst.

Ondernemers die zich niet hielden aan de arbeidsvoorwaarden kregen boetes opgelegd door de Arbeidsinspectie. Enkele van de overtredingen waarvoor deze ondernemers werden beboet, waren onder andere:

Het laten werken van vreemdelingen zonder geldige vergunning.
Het niet betalen van vakantietoeslagen.
Het niet kunnen tonen van bewijs van de SOR-verzekering of het verstrekken van onvolledige of onjuiste gegevens voor de premieverzekering, en het niet kunnen overleggen van bewijs dat de werkelijke premie is betaald.
Operatie “CARISICA” is een gezamenlijke operatie die in CARICOM-verband is georganiseerd en gelijktijdig in verschillende landen wordt uitgevoerd om mensenhandel te bestrijden.

De afdeling TIP zal onverminderd doorgaan met deze controlewerkzaamheden. Handelaren en ondernemers worden opgeroepen om zich te houden aan de wetgeving met betrekking tot het in dienst nemen van vreemdelingen.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameActie uitgevoerd ter bestrijding mensenhandel