woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
4
(2)

Achaibersing wil verduisterd geld terug in boezem van de staat

lees ook ...

Hoe een cyber aanval te blokkeren

Onlangs werd bekendgemaakt dat er een hackers aanval heeft plaatsgevonden op het internetverkeer van overheidskantoren. De cyber attack ging van code geel naar oranje omdat de aanvallen in hevigheid t...

Er is gefraudeerd op het ministerie van Financiën. “Boeven, bandieten en criminelen” wisten zaken te omzeilen, en zijn hierin succesvol geweest. Vervalste recu’s zijn gebruikt om geld over te maken. De betaalopdrachten zijn uitgevoerd door de Centrale Bank van Suriname voor een totaal bedrag van 40.9 miljoen. Dagafschriften vertoonden het gebeurde niet, maar het is de Centrale Bank zelf die de zaak heeft opgemerkt en de derde opdracht niet heeft uitgevoerd.

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning vind een onderzoek alleen niet voldoende, maar wil het geld terug in de boezem van de staat. Hij deed een beroep op parlementariër van de NDP Melvin Bouva om informatie die hij heeft aan te geven bij de politie, zodat het gebruikt kan worden voor onderzoek.

Gebleken is, dat het niet gaat om opdrachten gegeven door de aangewezen procuratiehouders van de bank, maar om vervalste recu’s en betaalopdrachten, waardoor deze verantwoordelijken niet hebben ondertekend.

De bewindsman eist een grondig onderzoek. Alle verantwoordelijken moeten worden vervolgd en de schuldigen gestraft. Het geld moet teruggehaald worden en het betaalsysteem moet nader bekeken worden en verder waterdicht worden gemaakt.

Oud-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Glenn Gersie is niet te spreken over deze situatie. Het systeem dat hij kende heeft controlemomenten. Achaibersing zegt dat het om hetzelfde systeem gaat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAchaibersing wil verduisterd geld terug in boezem van de staat