donderdag 28 september 2023
26.6 C
Paramaribo
17.6 C
Amsterdam
5
(1)

Achaibersing verwacht binnenkort tweede tranche IMF monetair hulppakket

lees ook ...

DNA krijgt nieuwe vergaderzaal

De nieuwe vergaderzaal van de Nationale Assemblee en de daarbij horende ruimtes moeten volgens de bouwplanning, binnen een jaar staan op het terrein aan de Grote Combeweg en de Henk Arronstraat. Vi...

Minister van Financiën Armand Achaibersing verwacht van de Internationaal Monetair Fonds (IMF)  een positieve eerste periodieke evaluatie van het economisch herstelplan, welke volgens hem volop in uitvoering is. Het gevolg hiervan is dat binnen niet al te lange tijd, de tweede tranche van het monetair hulppakket aan ons land zal worden overgemaakt. Een IMF technisch team is al aanwezig in Suriname om de evaluatie te doen. Maandag of dinsdag is het resultaat van de evaluatie bekend.

Ons land ontving in december de eerste tranche van 56,4 miljoen US dollar. Uiteindelijk zal in de komende jaren rond 690 miljoen US dollar worden ontvangen van deze fonds ten behoeve van het herstelprogramma.

Vrijdag zei Achaibersing tijdens een persconferentie dat de media zelf van dit technisch IMF-delegatie de uitkomst van de evaluatie zal vernemen. De besprekingen om te komen tot herschikking van de schulden met internationale crediteuren zijn nog niet afgerond.

Een nieuw compensatievoorstel kon worden gedaan aan de Oppenheimer-obligatiehouders, nadat  het eerste van de tafel werd geveegd. In dit voorstel zouden zij zeventig procent verlies op hun belegging hebben. Nu de economische omstandigheden veranderen en de staat meer inkomsten verwacht, is een gunstiger bod gedaan, zegt de bewindsman. De schuldeisers hebben nog  niet gereageerd hierop. In dit voorstel zal Suriname uit de verwachte olie-inkomsten  eerst zijn deel krijgen en daarna de obligatiehouders.

Compensatie aan de schuldeisers was  een initiatief van Suriname zelf, maar geen eis van het IMF maakte Achaibersing duidelijk. Onderhandeling met bilaterale schuldeisers zoals China en India over schuldherschikking is ongoing.

Meerdere maatregelen op het stuk van fiscaal beleid, zijn al in orde gemaakt. Hiervan zijn reeds 42 uitgevoerd. De sociale uitkeringen werden de laatste maanden opmerkelijk verhoogd. Er zijn ook maatregelen genomen die na  uitvoering van het herstelplan gewoon door zullen gaan.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAchaibersing verwacht binnenkort tweede tranche IMF monetair hulppakket