Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Abop-topper Bordo belooft goedkope bouwkavels voor arme mensen

Geplaatst

op

door

De ondervoorzitter van de Abop, Joel ‘Bordo’ Martinus, zal binnenkort goedkope bouwkavels aanbieden die bestemd zijn voor minder draagkrachtige personen. Deze aankondiging deed de Abop-topper afgelopen zaterdag tijdens de massameeting van zijn partij op het Bronsplein.

“Dit is een heel serieus project. Wanneer ik op een politiek podium sta als ondervoorzitter van Abop, maak ik geen grappen over serieuze zaken. Nanga disi mi wani yepi den potisma. Ik kom zelf uit een arm gezin dus ik weet hoe moeilijk sommige personen het hebben. Ik heb gemeend ze op deze manier te ondersteunen.”

Deze beslissing heeft hij genomen, omdat in de afgelopen periode woningen zijn afgebroken van personen die grond hadden geoccupeerd. Op dit moment liggen volgens Bordo meer dan achthonderd bouwrijpe kavels klaar op de grens van Wanica en Saramacca. Daarnaast is de politicus bezig met meer dan duizend percelen nabij het Wanica Ziekenhuis en in Commewijne. De kavels zullen voor SRD 15.000 per stuk verkocht worden. Betaling kan ook in termijnen.

Personen die geïnteresseerd zijn zullen zich moeten registreren op het Abop-partijcentrum in Latour. Volgens Martinus moet alles vlot verlopen. Hij verzekert dat alles gaat via een notaris. Dit project is volgens de politicus niet alleen bestemd voor Abop-aanhangers.

Martinus legt verder uit dat de verkoop van goedkope kavels geen politieke stunt is om kiezers te winnen. Hij wijst erop dat niemand zal worden gedwongen om op zijn partij te stemmen, omdat ze in aanmerking zijn gekomen voor een betaalbaar perceel.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Waarnemend governor Centrale Bank van Suriname ook met ontslag

Geplaatst

op

door

Na de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zaterdag zijn ontslag heeft ingediend bij president Desi Bouterse, heeft nu ook de waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman haar ontslagbrief ingediend. Vernomen wordt dat zij ook handelingen zou hebben gepleegd die niet acceptabel zijn.  

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft samen met de Raad van Commissarissen het bestuur van de bond bij de CBvS ingelicht over de situatie. Ook de Surinaamse Bankiersvereniging heeft informatie gekregen over de stand van zaken. Het personeel van de bank wordt maandag geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de moederbank. 

Het onderzoek naar misstanden bij de CBvS is nog steeds gaande.

Lees verder

Suriname

Iamgold, regering en Macamboa ondertekenen protocol

Geplaatst

op

door

Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, die verenigd zijn in Macamboa en Kamp Mining mogen met toestemming van Rosebel Gold Mines (RGM) en de overheid werken op een aangewezen stuk terrein. Er is een protocol hierover getekend tussen de regering, Iamgold en Macamboa. “Als we allemaal hadden opgegeven, dan zouden we niet hier zitten om een overeenkomst te tekenen, zegt Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen over de relatie tussen Iamgold en Macamboa. 

De minister vindt dat het waarschijnlijk een unicum is waarbij een multinational die bezig is met goudwinningsactiviteiten en de rechten heeft, het toch wel belangrijk vindt om een andere partij de ruimte te bieden om op haar terrein te mijnen. “De relatie, die een stevige basis heeft, moet worden omgezet middels duurzaamheid, wederzijds vertrouwen en respect om er het maximale voordeel uit te halen. We zijn niet meer op het niveau van de jaren waarbij er spanningen waren en we moeten niet meer terugvallen. Die momenten zijn er geweest om de relatie te verstevigen en iedereen de veerkracht te geven om ervoor te gaan”, zegt Akiemboto.

In het protocol zijn de afspraken vastgelegd. Ook zijn de voorwaarden zoals veiligheids- en milieuvoorschriften in de overeenkomst vastgelegd. Er moet ook een bijdrage geleverd moet worden aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten.

Minister Akiemboto benadrukt dat president Desi Bouterse een zeer belangrijke rol heeft vervuld om alle partijen uit te nodigen om te praten en te komen tot een oplossing. Er zijn veel offers hiervoor gebracht en er is zelfs een leven te betreuren is. Akiemboto voert aan dat partijen zich moeten houden aan de afspraken die opgenomen zijn in het protocol.

Kapitein Hermanus Schalwijk van Nieuw Koffiekamp zei bij de ondertekening dat wie ook komt na 25 mei, de gemaakte afspraken overeind moeten blijven. De protocollen garanderen een zekere mate van werkgelegenheid voor de bewoners, stelt Schalwijk. Hij benadrukt ook dat de overeenkomsten het streven van goede nabuurschap, die het dorp wil hebben en behouden met Rosebel weergeven. 

Lees verder

Meest gelezen