woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

ABI gaat producten binnenland exploiteren

lees ook ...

De wrange internet tori van Telezuur (1)

Een groot voordeel van een appgroep in groot Paramaribo is dat je snel te weten kan komen of het slecht of niet functioneren van je nutsvoorzieningen (Water, licht, telefoon, internet) alleen voor jou...

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) verwelkomde de plannen van de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI) op vrijdag 20 januari, die op duurzame wijze de Surinaamse bosproducten wil gaan exploiteren.

De heren George Lazo en René Artist van de ABI informeerden de minister over deze voornemens. Uit de uiteenzetting van de associatie blijkt dat personen in het binnenland over de potentie beschikken om als zelfstandigen, bosproducten te vervaardigen voor de export middels de ontwikkeling van waardeketens. De ABI gelooft erin dat de keten van productieactiviteiten het product meer toegevoegde waarde geeft, dan afzonderlijke delen.

Dit concept biedt volgens de associatie ook meer werkgelegenheid, omdat in de productieketen meer personen nodig zullen zijn. Voor het welslagen van dit project streeft de associatie naar een publiek- private samenwerking (PPP). De minister is gevraagd om hiertoe zijn invloed aan te wenden.

Minister Mac Andrew gaf aan dat het initiatief helemaal past in het straatje van het beleid van het ministerie. In dit verband noemde hij de bevordering van productiviteit en innovatie bij zowel de publieke als private sector. Het Centrum voor Innovatie en Productiviteit dat hiervoor moet zorgen, staat volgens hem in de startblokken om aan de slag te gaan ter verhoging van de nationale productiviteit die zal moeten bijdragen tot ontwikkeling wat uiteindelijk moet resulteren in meer werkgelegenheid voor de beroepsbevolking en betere sociale zekerheid voor alle werkers.

Voor de specifieke beroepsgerichte vaardigheden en competenties die nodig zullen zijn bij binnenland bewoners voor de voorgenomen productieketen, noemde de bewindsman de werkarmen van het ministerie: Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO), Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE) en Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), die verschillende trainingen aanbieden, maar ook op maat en naar behoefte van de opdrachtgever trainingen kunnen ontwikkelen.

Kansarme- en risicojongeren in het land, waaronder het binnenland, verdienen volgens hem bijzondere aandacht van het beleid, met de bedoeling dat ze volwaardig kunnen participeren in de samenleving. Hij kijkt uit naar een uitgewerkt projectvoorstel om te zien hoe het ministerie met zijn werkarmen kan inkomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameABI gaat producten binnenland exploiteren