donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
0
(0)

AAR en minister Sewdien zoeken oplossing voor tekort aan melk

lees ook ...

Economie Suriname herstelt volgens president Santokhi

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) laten weten dat de meeste doelen die de regering had gesteld in het herstelplan zijn gehaald. Santokhi gaf aan dat de i...

Landbouwminister Parmanand Sewdien en de Agrarische Adviesraad (AAR) Saramacca hebben uitbreiding van de melkveestapel besproken. Suriname produceert twee miljoen liter melk per dag, maar consumeert zeven miljoen liters. Sewdien kiest voor uitbreiding van de veestapel in plaats van import van melkpoeder om het gat van vijf miljoen liters op te vangen.

“Onze melkveestapel moet met 1.500 melkproducerende koeien toenemen,” gaf Sewdien mee, tijdens het onderhoud met de AAR op zaterdag.

De prijs van melkpoeder is niet alleen International fors gestegen van 4.000 naar 6.300 US dollar per ton, maar het product is ook heel schaars. In de toekomst lijkt dat niet te zullen veranderen.

Suriname ervaart op dit moment een grote achteruitgang in de melkveesector.  De  AAR heeft het voorstel gedaan aan de bewindsman Sewdien om in Saramacca een model trainingscentrum op te zetten. Terwijl jonge boeren opgeleid worden, kunnen boeren van de melkveehouderij ook bijgeschoold worden. Op die manier wordt er efficiënter  geproduceerd en rasverbetering wordt bevorderd.

De bewindsman heeft goed geluisterd en aangegeven, dat de regering het stimuleringsplan voor de melkveesector graag wil ondersteunen. De eerste stappen hiertoe, neemt men binnenkort.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAAR en minister Sewdien zoeken oplossing voor tekort aan melk