woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(1)

Aanzwellende straatprotesten tegen BTW en achterstallige betaling

lees ook ...

Dodental stijgt na Marapi-vulkaanuitbarsting in Sumatra

Het is triest om te horen over de gevolgen van de uitbarsting van de Marapi-vulkaan op Sumatra. De situatie lijkt zeer gevaarlijk te zijn, en het aantal slachtoffers en de verwoesting van nabijgelegen...


Als je ziet waar de nijpendste problemen zijn in Suriname zou je denken de regering moet de IMF steun aan productie en volksgezondheid en betaalbare voeding besteden, maar dat gebeurt niet. De subsidies op water, energie en gas zijn afgeschaft dus er komt al maanden meer geld vrij.

Toch kunnen de verpleegsters die extra hebben gewerkt en werken nog steeds niet hun beloofde extra toelagen ontvangen. De brandweer die in het kurkdroge oktober elke dag een brand had te blussen, krijgt niet de persoonlijke Veiligheids spullen als laarzen, handschoenen schilden en helmen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar er zijn nog een aantal voorbeelden waar de werkende klasse ernstig tekort wordt gedaan. De prijs van goud en hout zijn wereldwijd niet gedaald integendeel is het goed zaken doen, dus krijgt de staat die export belasting en heeft geen reden te klagen dat zij geen geld heeft. Dat is gewoon een leugen.

Zwaarste lasten, zwakste schouders
De extra btw inkomsten brengen ook geld in het laatje. Zogenaamd zou Omzet Belasting van 12% afgeschaft worden en BTW in de plaats komen. De bevolking zou er niets van merken. En wat merken wij nu? Bee samen met zijn assemblee heeft meegewerkt dat de casino’s en de goud en hout industrie gevrijwaard zijn van het betalen van Btw. Dit zou echt juridisch aangevochten moeten worden.

De BTW, de 10% belasting die Lantie (de Staat Suriname) neemt op alle goederen en diensten wordt bijna
rechtstreeks betaald uit de zakken van het grootste deel van de bevolking die onder de armoede grens leeft. Want bedrijven calculeren btw wanneer ze verkopen en dragen af aan de belasting dienst, dus die voelen het niet zo, hooguit wat verlaagde inkomsten.

Corruptie

Opvallend is dat er wel een veel te duur nieuw assemblee gebouw wordt opgezet, op corruptieve wijze is de bouw gegund aan dezelfde aannemer (Jankie) vermoedelijk vriend van Santokhi, die een afgekeurd half afgemaakt bouwsel -Hoofdbureau van Politie) had gemaakt toen Santokhi minister van Justitie en Politie was. Elke keer als er een IMF steun vrijkomt voor het sociaal programma breekt de hebzucht en reiszucht los van regering en coalitie assemblee leden.

Dom en arrogant
De betreffende ministers van Onderwijs en Openbare Werken (OW &V) hebben zich weer eens van hun arrogantste en domste zijden laten zien toen zij protesten kreeg tegen het nieuwe Assemblee gebouw dat niet past in de historische binnenstad. Nurmohamed van O.W zei letterlijk: we zullen zelf wel bepalen wat tot de historisch Paramaribo behoort. En Orie (Minov) had als vrijpostig commentaar : Dan wat? toen men hem wees op het feit dat het gebouw niet past in het deel van Paramaribo dat op de Unesco Wereld Erfgoed lijst staat sinds 2002.

Suriname zal geen Unesco geld meer krijgen voor restauratie van monumentale gebouwen en van de Wereld erfgoed lijst worden afgehaald als men doorgaat. Uit protest nam de directeur van Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (drs S. Fokke)ontslag evenals mw. Drs. Narain van de Unesco. Toen er een regen van protesten kwam tegen de bouw, heeft men van regeringszijde beloofd die te stoppen. Als gewoonlijk was het een leugen.
De bouwwerkzaamheden werden afgeschermd met zwart gaas en toen er foto’s gemaakt met drones bewezen dat men haastig doorbouwde, beloofden bovengenoemde ministers dat ze een Unesco delegatie zouden uitnodigen om zich er over te oriënteren.

30% Salarisverhoging ministers en assembleeleden

Alsof dit alles niet erg genoeg is, treft De Nationale Assemblee de laatste voorbereidingen om een 30% loonsverhoging door te voeren voor al deze onbenullige ministers (vergeet ook die van Volksgezondheid niet) en de onwaardige ‘volksvertegenwoordigers’ in DNA.
Op de vraag of het niet een zeer ongeschikt moment is om een loonsverhoging te vragen antwoordde een van deze dure slampampers, dat ze hebben bepaald dat ze hun zelf loonsverhoging geven, want zo bekeken is geen enkel moment geschikt. Schaamteloos. Maar als deze regering en DNA niet begrijpen dat ze olie op het vuur gooien, zullen ze met de gevolgen geconfronteerd worden. Tegen alle 70% Surinamers die nu moeilijk kan leven van hun salaris, wil Sranan Peyri tenslotte zeggen kijk goed in 2025 of je nog op partijen als NDP, VHP, ABOP, P.L. en NPS gaat stemmen, die je zo arm maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAanzwellende straatprotesten tegen BTW en achterstallige betaling