dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
5
(1)

Aanzwellende protesten tegen btw en achterstallig loon

lees ook ...

Minister Somohardjo beëdigt nieuwe leden van hoofdstembureau...

Op 18 juli 2024 vond in het Lalla Rookhgebouw de installatie en beëdiging plaats van de voorzitters, waarnemend voorzitters, leden en plaatsvervangende leden van alle tien hoofdstembureaus. De beëdigi...

De voorzitter van het parlement, Marinus Bee, wordt van alle kanten aangevallen. Hij heeft de meest onmaatschappelijke wetten zijn hamer laten passeren, terwijl de regering het sociaal programma nog voor geen 10% heeft gepland en uitgevoerd. Bee krijgt heel wat bijnamen: sufferd, awari domri (huichelaaar) en hij wordt er ook van beschuldigd aan het a no mi (ontkennings) syndroom te lijden
De vakbeweging heeft afgelopen donderdag en vrijdag als mosterd na de maaltijd gereageerd, ze moeten hun leden nu wel bijeen roepen, want het wordt de werkers allemaal te veel, de dagelijkse prijsverhogingen zijn moordend.
De opkomst van de vakbondsleden uit de zorg, het onderwijs en de ambtenarij was heel redelijk. Naar schatting 3000 mensen zijn ordelijk van het Kerkplein naar de assemblee gelopen om te demonstreren vorige week donderdag en vrijdag vorige week en gisteren, maandag opnieuw. Ditmaal met een petitie met de eis : de 10% Btw op alle goederen en diensten terugdraaien en loonbelasting alleen heffen op de lonen boven het minimumloon.

Assemlee
Ondertussen hoor je de assembleeleden niet en Bee probeert zijn handen in onschuld probeert te wassen. Maar vooral ABOP voorzitter Bee, die met een hamerslag de wet als aangenomen bevestigde is fout. De coalitie assemblee leden worden vaak a sem le leden (dezelfde leugen leden) genoemd en niet zonder reden.
Gezien vele Surinamers en vooral zijn ABOP aanhangers pinaren wordt Bee verweten, dat hij de wet heeft laten paseren, zonder er op te staan dat het sociaal programma van de regering eerst goed uitgewerkt wordt, zoals het IMF vereist. Misschien kunnen juristen deze wet bevechten voor het Hoog gerechtshof want het IMF geld moet aan een sociaal programma besteed moet worden, niet aan de dure reiszucht en hebzucht van regeringslieden en hun vrienden.

Vakbeweging traag
Elke oplettende ‘volksvertegenwoordiger’ had tegen de regering kunnen zeggen dat die verdere verhoging van BTW niet behandeld wordt zolang het sociaal programma nog niet goed in place is! Ravaksur ,de Raad van de Vakbeweging in Suriname die met de regering en assemblee overlegt hoor je niet zeggen: Waar is de dertig miljoen USDollar die het IMF ter beschikking stelde aan de regering om een gedegen sociaal programma uit te voeren? Het komt niet uit staats kas! Dat is extra money.

IMF sociaal programma
Pas nadat een IMF vertegenwoordiger op haar persconferentie duidelijk had bekend gemaakt dat zij zeer ontevreden zijn en de sociale steun zoals vereist is, niet is uitgevoerd, begon de vakbeweging in actie te komen. Chan staat inmiddels bekend als de president vol loze (valse) beloften in Suriname. Kan u zich nog herinneren dat hij een oli moni kaart zou invoeren zowat een jaar geleden, waardoor mensen die nauwelijks benzine kunnen betalen om hun auto naar het werk te rijden, tenminste een korting zouden krijgen? Na een maand hoorden we er niets meer van en het is nooit uitgevoerd (Wordt vervolgd).
Foto: Revelino Eyk van de Politiebond aan het woord: we moeten “gangster”= onbevreesd zijn

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAanzwellende protesten tegen btw en achterstallig loon