vrijdag 9 december 2022
30.2 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Aanzet Regionaal Arbeids Informatie systeem

lees ook ...

VP reikt bereidverklaringen uit

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft op 01 december jongstleden bereidverklaringen voor een stuk grond uitgereikt aan onder andere leden van het Korps Brandweer Suriname (KBS), de Beveiliging en Bijst...

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname, het Algemeen Pensioen Fonds en het Pensioenfonds Suriname, hebben op maandag 8 november een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor het garanderen van data ten behoeve van het Regionaal Arbeidsmarkt Informatie Systeem en in dit verlengde, het Nationaal Arbeidsmarktinformatiesysteem  

Een arbeidsmarktinformatiesysteem is een mechanisme waarin de systematische verzameling, analyse en verspreiding van informatie over de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt en andere arbeidsmarktindicatoren centraal staat. Het ABS zal de functie van Nationale Datamanager vervullen, terwijl het ministerie van AW&J als de Nationale Coördinator is aangewezen in dit MoU.

De onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas-Friperson gaf aan dat het ministerie na lange tijd een formele aanzet heeft kunnen geven aan de opzet van een arbeidsmarktinformatiesysteem. Zij gaf vervolgens aan dat er in 2015 door de CARICOM in samenwerking met de International Labour Organization (ILO) een aanvang is gemaakt met de opzet van een regionaal arbeidsmarkt informatiesysteem (RLIMS). Dit systeem zal toegang bieden tot de data over de arbeidsmarkt van alle lidlanden van de CARICOM. Het RLMIS-platform werd gelanceerd op 27 augustus 2017.

Esajas-Friperson deelde ook mee dat een van de belangrijke voorwaarden welke werd gesteld voor het welslagen van dit regionaal systeem, een goede samenwerking met de stakeholders te lande is. Vanwege de overeengekomen 34 indicatoren, waaronder werkgelegenheid, pensioen, wetgeving, arbeidsbemiddeling en arbeidsverhoudingen, is er in deze fase gekozen voor de bovengenoemde stakeholders.

Het APF kijkt verder uit naar de actieve uitvoering van het informatiesysteem. Directeur Pensioenfonds Suriname, Michael Miskin, is ook content met de actieve betrokkenheid van het Pensioenfonds Suriname. Hij gaf aan dat er ook vanuit het fonds informatie beschikbaar gesteld kan worden ten behoeve van het RLIMS.

Directeur Arbeid, Jimmy Belfor, zegt dat het ministerie van AW&J een rapportageplicht heeft naar onder andere de CARICOM en de ILO. Hij hoopt dat met deze mijlpaal het ministerie betere statistieken kan aanleveren voor de rapportages op nationaal en internationaal niveau. De directeur van Arbeid heeft namens AW&J het MoU ondertekend. Ook heeft Belfor de ondertekende exemplaren overhandigd aan de stakeholders.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAanzet Regionaal Arbeids Informatie systeem