zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
4.4
(5)

Aantal en soort betogers, politiek of etnisch?

lees ook ...

Koersdaling of koersfaling 

Het gesprek van de week in Suriname is de koers die vanaf vorige week dagelijks daalde. Zo is de koers in een week van 38 Surinaamse dollars voor 1 euro naar 31 voor inkoop door de Cambio’s en de US d...

Terwijl de Surinamers in Nederland niets begrepen van ons geduld en verdraagzaamheid hier en ik begon te twijfelen of het woord strijdbaarheid nog bestond, ben ik nu blij “vertelt een betoger van AOV leeftijd. “We zijn dyadya Sranansma, flinke en sterke Surinamers die de strijd aangaan tegen het onrecht wat ons wordt aangedaan”.

Racistische leugens

Dan heb je hindostaanse Surinamers die huilerig beweren dat voornamelijk de Afro Surinamers op straat zijn gekomen omdat ze een hindostaan niet gunnen dat hij president is. Echt niet hoor, ook premier Pengel en president  Wijdenbosch zijn door stakingen en demonstraties gedwongen op te stappen toen ze geld vermorsten, corruptief waren en het volk lieten pinaren.

Als er een goede, eerlijke hindostaanse president was, laten we maar zeggen een type Eddy Jharap, van 30 jaar geleden, die zo’n prachtige staat van dienst heeft als oprichter/ manager van Staatsolie, hadden we allemaal achter hem gestaan. Vertrouwen in eigen kunnen, woorden van een eerlijke man. Dan zouden we weten dat we de olie en gasbronnen zelf zouden ontwikkelen en niet de uitverkoop die Brunswijk & Santokhi (B.S.= Amerikaans: Bull Shit) ervan gaat maken. Maar Santokhi en zijn team doen valse beloften en hebben boefachtig gedrag en dat moet hij terugdraaien, VOOR DE NATIONALE DIALOOG. That’s all.

 Aantal demonstranten

Op woensdag deed Sranan Peyri een steekproef om de demonstranten voor het kantoor van de Vice president te berekenen. Daartoe moet een journalist de oppervlakte berekenen die dicht bezet is door demonstranten, die was 55×45 meter x 3 want er stonden minstens 3 mensen op een vierkante meter, dus waren er 7.425 betogers aanwezig in de dicht op elkaar staande massa en er waren nog een aantal op een paar meters afstand dus 7.500 (zeven en een half duizend) betogers. Sommige media maken zomaar uit het hoofd schattingen en doen zelfs of het maar om enkele honderden gaat. Misleiding!

Eerst niet, nu wel politiek gestuurd

De sugestie dat de betoging NDP is, verwerpen vele demonstranten, ze zijn juist teleurgestelde SLIM stemmers, die een goed transparant beleid van Santokhi verwacht hadden en alleen regelarij, geld vermorsen, leugens over buitenlands kapitaal, gestolen miljoenen schandalen en IMF maatregelen kregen. Weet u nog dat Santokhi zei dat hij de koers zou verlagen en we het IMF niet zouden voelen?

Koersstijging

Het tegendeel is gebleken, de koers steeg van 9 naar 23 srd voor een Euro. Alle prijzen zijn verhoogd: voeding, medicijnen, eerste levensbehoeften, water, licht, gas, bel tegoed, benzine dus ook je brom, auto, bus of taxi. En president Santokhi doet maar alsof we uit de crisis zijn terwijl we steeds dieper zakken wegens wanbeleid. De ex president Bouterse , zijn friends, family, names and faces, krijgen allemaal US dollartekens in hun ogen. Maar zij hebben die financieele put gegraven in Staats financieen die nu verder wordt uitgediept door Santokhi.

Weggestemde NDP joint

Bouterse & co zijn op hun voordeel uit. Ze hebben hun hebzuchtige ogen gericht op de massa om hun weer aan de macht te brengen. Ze zijn getraind in het zeer grootschalig roven van de Staatsgelden. Ze  hopen dat  ze Suriname weer voor hun Family and friends kunnen beroven. Want ze zorgen voor zichzelf, kinderen en kleinkinderen, maar voor ons werd met voor de verkiezingen 3 pakketten gezorgd lees kruimeltjes en voor onze kinderen en kleinkinderen laten ze torenhoge schulden via langlopende leningen van China en nog vele tientallen andere internationale en nationale schuldeisers.

Geen nietsnutten, dieven of bedelaars

Activisten als Oma Inge (83 jaar) ondernemer Pakitow, Pe a Moni de Curtis Hofwijks, assembleelid Edward Belfor waren ook in de menigte te zien en te horen in interviews. Bij de regering is een 11 punten tellend eisenpakket ingediend waarbij de Organic groep er terecht op gewezen heeft dat bepaalde corrupte misstanden met een pennestreek van de president ongedaan kunnen worden gemaakt. Bouterse heeft deze Organic movement ook tegen zich, wat denkt  hij wel, we hebben niets aan zijn corruptieve oude ass. Politieke mensen zijn welkom  om mee te lopen, zonder partijkleuren, draag de Surinaamse vlag, maar ze  gaan geen podium krijgen van Organic.

Geen Racisten

Het Organic team bestaat uit: :  Sergio Gentle en Raoul Hellings beiden jurist en bestuursleden van de Politie vakbond, de activisten Maisha Neus, Dave van Aarde en Marleen Cameron, die inteligente influencers zijn, er op uit om een grondige maatschappelijke verbetering te brengen. Nog drie bijzonderheden waardoor racisme niet heerst in het Organic team. Dave van Aerde is gehuwd met een hindostaanse, Hellings is gehuwd met een hindostaanse, Gentle, oorspronkelijk van Nickerie, heeft in zeker zes aangetrouwde hindostaanse familes nichtjes en neefjes “en hij is niet van plan ze door het toilet te spoelen aldus Gentle, want hij houdt van zijn hindostaanse familie evenveel als van al zijn familie.

Bedreiging en intimidatie

Bedreiging en intimidatie hebben leden van het Organic team nu al ervaren. Marleen Cameron werd vlak bij haar huis, toen ze net over de brug kwam, klemgereden door twee zwarte 4 wheel drive auto’s met donkere ruiten, het type waarmee de beveiligers van de president en vice president zich bewegen. Op dreigende toon werd haar door twee ongure types met zonnebril op toegesnauwd: Ef yu fok a regering disi op, wó fok yu op baka, waarbij die woorden kracht bijgezet werden door het handgebaar dat mes over de keel betekent. Sergio Gentle zijn broertje werd plotseling gearresteerd, bij wijze van intimidatie. Ook werden Gentle en Hellings bedreigd dat ze hun baan bij de Politie inspectie kunnen verliezen.

Brunswijk

Woensdag begaf Ronnie Brunswijk zich op het podium van team Organic. Hij zei als antwoord op de klachten van intimidatie, dat het nooit van zijn kant zou komen en Organic of anderen met zulke klachten bij hem terecht kunnen. Aandachtverslaafd als Brunswijk is sprak hij veel te lang, hij beloofde corrupte benoemingen zijnerzijds terug te draaien. Toen Brunswijk het publiek wat geduld vroeg en de ruimte om alles goed te maken werd hij uitgejauwd. Blijkbaar begreep Brunswijk niet dat het een gepasseerd station is.

Hun voorletters  kloppen helemaal Bouterse of Santokhie, Brunswijk  en Santokhie het blijft  B.S. (Amerikaans: Bull Shit, vertaling stierenmest)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnAantal en soort betogers, politiek of etnisch?