zaterdag 9 december 2023
27.1 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
5
(2)

 Aansprakelijkheid Brokopondo

lees ook ...

Suriname ontvangt medicijnen ter waarde van US$ 600.000 uit ...

Onlangs heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, bijgestaan door de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, en de directeur van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (...

 

Suriname heeft zo’n cultuur van zwijgen, zo’n doofpot cultuur dat niets gehoord wordt in de richting van Staatsolie en waarschijnlijk ook de goud en hout concessiehouders die mede verantwoordelijk zijn voor deze watersnoodramp. De verantwoordelijken moeten de schade vergoeden van bijna 2000 Surinamers uit zeven dorpen die have en goed verloren.

 

Maar de regering komt niet met een plan als bijvoorbeeld: de regering organiseert nu bouwmateriaal en  plantmateriaal zodat men weer kan bouwen en er nieuwe kostgronden kunnen  worden aangelegd. De dorpen liggen noodgedwongen langs de rivieroever, omdat zij geen stromend drink- en waswater hebben en uitsluitend watertransport , dus zij kwamen daarom gelijk onder water. Worden de dorpen verplaatst dan moet water en energie naar die plaatsen gebracht worden, dus een hele onderneming voor een klein land. Hier wordt dus niet beweerd dat het makkelijk is, maar niets doen tekent de lamlendigheid van deze regering.

 

Geen concrete plannen

 

Er is letterlijk niets ondernomen dat serieus met opvang en hulp te maken heeft voor de bewoners van de dorpen die tot dakhoogte overstroomd raakten. Met veel bombarie heeft Brunswijk uit eigen zak betaald voor 5 kilo rijst per gezin en dat was het. Santokhie  zette er met staatsgelden gekochte een 12 liters water, 1liter olie, een blik bruine bonen, een blik  doperwten, 1 kilo uien, 1 kilo suiker en een pondje zout bij en dat was alle hulp in twee maanden! Beledigend.

Propaganda

Helemaal schaamteloos is het dat de vice president zijn gift een propaganda tintje gaf door zijn portret op de zak af te drukken met zijn erenaam Bigi Bravo erop.  En dat Santokhi een inzamelingsaktie startte op de Staats tv waar het reeds zo door devaluatie en torenhoge prijzen geplaatste volk een bijdrage zou moeten doen. Na twee maanden gaan de president en vice president weer naar het getroffen gebied en kondigen op de grote krutu met de slachtoffers aan dat ze zijn gekomen om de getroffenen aan te horen. In de stad zullen ze  dan met deskundigen mogelijke oplossingen bedenken.

 

Heel mooi is dat zo’n 50 artiesten van Surinaamse afkomst in Nederland een lied over de overstroming met hebben gemaakt met een giro nummer voor steun. Hopelijk geven ze het niet aan de verkwanselende Surinaamse regering.

Na 2 maanden en 2 weken kwam Staatsolie met een dozijn  grote watercontainers voor drinkwater. Ervoor cirkelden er beelden op facebook waaruit bleek dat mensen moesten baden, wassen en drinken van het water dat door de overstroming ook ontlasting en urine bevatte.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumn Aansprakelijkheid Brokopondo