zaterdag 25 mei 2024
32 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
0
(0)

Aanpak transnationale criminaliteit noodzakelijk

lees ook ...

225 kilo cocaïne uit Suriname in beslag genomen in Hong Kong...

De politie van Hong Kong heeft vrijdag bij een inval in een magazijn in het dorp Ping Che 225 kilo cocaïne onderschept en twee mannen van 22 en 29 jaar opgepakt. De drugs zaten verborgen in containers...

Minister Krishna Mathoera sprak van de belangrijkheid van de High Level Security Conference die op 21en 22 april aanstaande zal plaatsvinden in Suriname. Daarover zei ze:  “Ik geloof dat transnationale georganiseerde criminaliteit een heel ernstig fenomeen is in elke samenleving. Onveiligheid in een land betekent ook onveiligheid in de regio, daarom is het belangrijk om samen te werken en acties te ondernemen.”

De bewindsvrouw zegt dat er bij transnationale georganiseerde criminaliteit sprake is van verschillende landen, jurisdictie en rechtssystemen. Het gaat om criminaliteit welke wordt gepland in een land, wordt georganiseerd in een ander land en vindt plaats in verschillende landen. “Daarom is het heel belangrijk om samen te werken. Wil je goed inzicht en overzicht hebben over hoe transnationale georganiseerde criminaliteit eruitziet, dan is het belangrijkste ‘samenwerken’.”

De bewindsvrouw zegt dat criminele organisaties samenwerken zonder barrières. Het is daarom ook noodzakelijk dat overheden samenwerken om wettig en overtuigend bewijsmateriaal te verzamelen. De minister zegt dat het belangrijk is dat het niet blijft bij praten, maar dat er een sterk signaal wordt gestuurd naar de georganiseerde criminaliteit.

Minister Mathoera zegt dat het niet alleen om drugscriminaliteit gaat, maar neemt dat als voorbeeld om een uiteenzetting te geven. Hierbij gaat het erom dat drugs in een land wordt geproduceerd. Vervolgens worden andere landen gebruikt om het te transporteren.  “Er zijn mensen die heel veel geld daaraan verdienen, maar we moeten stil blijven staan bij watvoor impact drugs heeft op een samenleving. Hoe meer verslaafden in een samenleving, hoe minder de kwaliteit van het leven. We moeten als land gewoon niet daaraan meewerken.”

Verder zegt zij dat geweld een ander aspect is dat aanpak behoeft. Het gaat meestal gemoeid met liquidaties en bedreigingen. Als derde aspect noemt zij corruptie. “Hele instituten en organen worden gecorrumpeerd of omgekocht. Je kan niet meer rekenen op hun onafhankelijkheid en objectiviteit. Dat is een gevaar voor die samenleving.” Verder behoeven illegale immigratie, mensenhandel, mensensmokkel en cybersecurity ook aanpak. Tot slot gaf zij aan dat transnationale criminaliteit onrechtvaardigheid brengt in elke samenleving.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAanpak transnationale criminaliteit noodzakelijk