zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
5
(2)

Aanpak schuldencrisis en beleidsverbetering cruciaal voor Surinaamse gezondheidszorg

lees ook ...

Mac Andrew en Kabinet van de VP bespreken samenwerking voor ...

Op vrijdag 10 mei 2024 heeft minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) een ontmoeting gehad met Mitchell Pai, directeur, en Reon Daparoe, onderdirecteur Beleidsuitv...

President Chandrikapersad Santokhi heeft in gesprek met journalisten de urgente behoefte aan hervormingen binnen de gezondheidszorg benadrukt. Santokhi onderstreepte dat voor het herstel van de sector, bijdragen van diverse groepen, inclusief medisch specialisten, noodzakelijk zijn. Hij wees op meerdere uitdagingen binnen de zorg, waaronder een aanzienlijke schuldenlast en een gebrek aan effectief beleid voor het operationeel houden van ziekenhuizen.

De president lichtte toe dat de gezondheidszorg geplaagd wordt door achterstallige betalingen aan diverse leveranciers, met schulden die oplopen tot tientallen miljoenen Amerikaanse dollars. Ook de noodzaak voor verbeterde samenwerking en sterkere ziekenhuismanagementpraktijken werd aangehaald.

Een specifiek punt van zorg is de distributie van geneesmiddelen, die geïmporteerd worden door het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS). Santokhi benadrukte het belang van een efficiënt keurings- en certificeringssysteem voor deze medicijnen, vooral die uit India, om ze sneller beschikbaar te maken voor de gemeenschap.

De discussie over brain drain in de zorg, waarbij gekwalificeerd personeel naar het buitenland vertrekt, werd ook aangesneden. De president erkende de aanwezigheid van ‘pullfactoren’, zoals wervingsbureaus in Nederland die actief Surinaams zorgpersoneel rekruteren. Tegelijkertijd verklaarde Santokhi dat er gesprekken lopen om de financiële compensatie voor verpleegkundigen te verbeteren, in een poging de zorgsector van Suriname te stabiliseren en te versterken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAanpak schuldencrisis en beleidsverbetering cruciaal voor Surinaamse gezondheidszorg