dinsdag 21 maart 2023
23.3 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
5
(1)

Aanpak onderwijs binnenland met interventie waarnemend president

lees ook ...

Staatsolie verliest kortgeding tegen Probios

Probios gaf informatie vrij tijdens een persconferentie in oktober 2022, waaruit bleek dat Staatsolie, volgens eigen onderzoek verantwoordelijk was voor oliemors in de Surinamerivier. Staatsolie eiste...

Onder leiding van waarnemend president Ronnie Brunswijk wordt stagnatie van het regulier onderwijs in verschillende delen van het binnenland onmiddellijk opgeheven. Waarnemend president Brunswijk en minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C) hebben samen met deskundigen in een spoed onderhoud op maandag 06 september 2021, het hoofd gebogen over de onderwijsproblemen van het achterland.

Enkele oplossingsmodellen, die door waarnemend president Brunswijk zijn aangedragen tijdens dit gesprek, zullen meteen door de minister worden uitgevoerd. De waarnemend president gaat voor praktische oplossingen met daarbij besparing van geld en tijd. Hij heeft de minister en haar staf daarom gevraagd om alles in het werk te stellen om daar waar er een grote concentratie is van leerlingen, die naar de muloschool moeten, het onderwijs naar die dorpen te brengen.

Het gaat in deze om een pilotfase in onder andere de dorpen Loka Loka en Goejaba. In deze twee gebieden wordt in oktober gestart met het mulo voor het eerste leerjaar, tegenwoordig leerjaar 9 genoemd. De minister gaat mee met het voorstel en zal samen met haar staf alles in het werk stellen om dit nieuw initiatief van de Waarnemend president uit te voeren.

Indien de mogelijkheid daartoe bestaat wat materiaal en mankracht betreft, zal ook een aanvang worden gemaakt met het tweede leerjaar. Door de zware regens zijn zowel het gebouw, als haast alle schoolmeubilair van de basisschool te Loka Loka vernietigd. Door de ontstane situatie zijn deze jeugdigen wederom verstoken van onderwijs. Ook de problemen van LBO Brokopondo, O.S. Sarakreek, Tapoeripakreek en Langu te boven Suriname zijn onder de aandacht gebracht van de minister.

De waarnemend president pleitte dat de leerlingen van het Langugebied niet langer verstoken moeten zijn van onderwijs. Hij vroeg aan de minister haar onverdeelde aandacht voor deze school en erop toe te zien dat de school per 1 oktober 2021 van start gaat. De overige problemen zoals een tekort aan computers voor LBO Brokopondo, gebrek aan goede toiletten, gebrek aan watervoorziening en schoolmateriaal voor onder andere O.S. Sarakreek zijn ook besproken.

Verder is ook afgesproken dat de opening van de nieuwe vos-school te Moengotapu op 10 oktober 2021 plaatsvindt. Volgens inventarisatie van het ministerie zullen zowat 200 eerstejaarsstudenten op deze school worden opgevangen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAanpak onderwijs binnenland met interventie waarnemend president