maandag 20 maart 2023
27.1 C
Paramaribo
8.7 C
Amsterdam
5
(1)

Samenwerking politie en securitybedrijven bij aanpak criminaliteit gestopt

lees ook ...

Sociaal werkers dringen bij president Santokhi aan op betrok...

Leden van de Vereniging van Sociaal Werkers in Suriname (VSWS) hebben bij president Chandrikapersad Santokhi aangedrongen op betrokkenheid bij het sociaal beleid van de regering. Dit verzoek is tijden...

De samenwerking tussen het Korps Politie Suriname (KPS) en de securitybedrijven voor de aanpak van de criminaliteit gaat voorlopig niet door. De launch hiervoor was zaterdag gedaan. Er zou worden samengewerkt met de particuliere beveiligingsbedrijven Professional Private Security (PPS) en Inproser.

Op zijn Facebookpagina meldt Revelino Eijk, secretaris van de Surinaamse Politiebond (SPB), dat de SPB maandagmiddag een onderhoud had met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) over dit plan, met als resultaat dat dit voorlopig van de baan is.

De Juspol-topman zou volgens Eijk hebben toegegeven dat hij geen rekening had gehouden met de zienswijze van de SPB en de diverse invalshoeken. De SPB is fel tegen het inzetten van securitybedrijven bij de criminaliteitsbestrijding. Het plan zal nader bekeken worden. Het ministerie zal nog officieel met een verklaring hierover uitkomen, zegt Eijk.

In het parlement heeft president Santokhi maandagavond aan het einde van de openbare vergadering bekendgemaakt, dat dit plan voorlopig van de baan is. Er zijn vragen hierover gesteld door zowel de coalitie- als oppositiepartijen. “De formele samenwerking die de politie zou zijn aangegaan met twee beveiligingsbedrijven roept heel wat vragen op”, zei staatshoofd.

Hij gaf aan vanaf zondag bezig te zijn met de Juspol-minister hierover. Van de minister heeft de president kort voor het einde van de assembleevergadering bericht gekregen dat na onderzoek de samenwerking on hold is geplaatst.
Santokhi zei verder voorstander te zijn van gedeelde verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid en om collectief op te treden, maar eenieder binnen zijn eigen wettelijk kader en competentie.

Santokhi onderstreepte dat er onduidelijkheid noch gevoel van rechtsonzekerheid moet bestaan in de samenleving. De securitybedrijven zouden een signaleringsfunctie hebben, want zij zouden opereren onder het gezag van de politie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSamenwerking politie en securitybedrijven bij aanpak criminaliteit gestopt