Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Aankoop droom villa van minister Hoefdraad in opspraak

Geplaatst

op

Volgens Parbode heeft Minister Hoefdraad van Financiën een ‘droomvilla’ verworven. Vraagprijs: 650.000 dollar, 4,5 miljoen Surinaamse dollar, zo’n 595.000 euro. Voor veel Surinamers volstrekt onbereikbaar, zeker in deze tijd van bezuinigingen.

Dit staat haaks met de uitspraak van President Bouterse die heeft beloofd dat zijn ministers tijdens de economische crisis die heerst in Suriname het goede voorbeeld geven en het zelf ook rustig aan zullen doen met hun uitgaven.

De minister ontkent dat hij de vraagprijs heeft betaald. Het is een privékwestie, zegt hij: hij heeft naar eer en geweten gehandeld en betaalt de hypotheek met een pensioen dat hij bij elkaar spaarde in de jaren dat hij in het buitenland werkte.

Scheve ogen

Niettemin zal de aankoop in Suriname scheve ogen geven. Er moet fors worden bezuinigd en de waarde van de munt is ruimschoots gehalveerd. Maar Hoefdraad, die tot vorig jaar de gouverneur van de Centrale Bank was, permitteert zich een villa met een keuken met wijnklimaatkast, een ontspanningsruimte met zwembad en jacuzzi, een gastenverblijf, een buitenkeuken en een fitnessruimte (‘volledig ingericht’).

De woning staat in een exclusief villapark in Paramaribo Noord op een perceel van bijna 3500 vierkante meter. Hoefdraad voert ter verdediging nog aan dat hij voor het huis waar hij tot voor kort woonde 5000 Amerikaanse dollar huur per maand betaalde. Zijn nieuwe villa is op termijn dus een voordeel. “Velen gaven aan dat ik geld aan het vergooien was.”

Riante leefstijl

Hoefdraad is vaker in opspraak geweest vanwege zijn leefstijl. In 2010 werd bekend dat hij als president van de Nationale Bank het voor Surinaamse begrippen riante maandsalaris van 80.000 Surinaamse dollar verdiende, ruim 10.000 euro. President Bouterse nam het toen voor hem op en zei dat Hoefdraad als financieel zwaargewicht “het vele geld meer dan waard is”.

De auteur van het Parbode-artikel zegt dat de advocaat van Hoefdraad contact met hem heeft opgenomen. Hij wilde verder geen details geven.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen