Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Aankomend Surinaamse vicepresident Brunswijk: “De acceptatie van een marron is moeilijk in deze gemeenschap”

Geplaatst

op

Ronnie Brunswijk

Binnen de samenleving is er heel veel kritiek op de kandidatuur van voormalige Jungle Commandoleider (JC) Ronnie Brunswijk tot vicepresident (vp) van de Republiek Suriname. De ex-JC-leider is op 29 juni in De Nationale Assemblee gekozen tot voorzitter van dit hoogste orgaan van staat. Vóór zijn aanstelling al waren er hardnekkige geruchten dat Brunswijk slechts kort voorzitter zou zijn van het parlement, omdat hij in de uitvoering wil zijn en vp van het land wil worden. Het is nu geen gerucht meer, maar een vaststaand feit dat Brunswijk door 33 assembleeleden van de samenwerkende partijen VHP, ABOP, NPS en PL is voorgedragen voor dit ambt.

De verkiezing voor de president en vicepresident wordt op 13 juli gehouden, waarna de machtsoverdracht op 17 juli plaatsvindt. Brunswijk vindt de kritiek op zijn ambitie echter niet terecht. “De acceptatie van een marron is moeilijk in deze gemeenschap. Dat zie ik, terwijl het volk heeft gesproken dat de VHP met 20 zetels en de ABOP/PL met 10 zetels de regering moeten vormen. Dit is duidelijk een signaal dat het volk wil hebben. Er is beslist dat het een regering Santokhi/Brunswijk wordt. Dat is het. En wij moeten de wil van het volk respecteren,” zei de aankomend vp.

Hij zei verder dat we in een democratische rechtstaat leven en als het volk heeft gezegd dat de VHP en ABOP een coalitie moeten vormen, dan is dit een groot signaal, benadrukte de voormalige JC-leider. Brunswijk merkte verder op dat in 2010 ook veel kritiek geleverd is op Desi Bouterse, dat hij geen president kon worden van het land. Hij is 10 jaar lang president en eenieder is stil gebleven.

Volgens critici kan Brunswijk geen vp worden vanwege zijn Jungle Commando verleden, veroordelingen in Nederland, Frankrijk en andere verdachtmakingen. Ook zal hij het staatshoofd vanwege de eerder aangehaalde beperkingen niet kunnen vertegenwoordigen in het buitenland.

Santokhi vindt kritiek onterecht

Ook presidentskandidaat Santokhi vindt de kritiek op Brunswijk vanwege zijn verleden onterecht. Hij zei dat alle wettelijke regelingen in acht genomen zullen worden, maar dat personen niet moeten blijven vaststeken in het verleden. “Ik kan u de garantie geven dat we allemaal hebben gekeken naar die wettelijke regelingen. Er komt nog een commissie om dat allemaal te onderzoeken dat er heel zorgvuldig naar is gekeken.” 

Hij benadrukt dat de coalitie achter de kandidatuur van Brunswijk staat voor het vicepresidentschap. De aankomend president vindt dat er geen tijd meer te verliezen is en wij met zijn allen vooruit moeten kijken, want het volk wacht op het oplossen van problemen zoals de armoede en andere crises. Het enige dat Santokhi vraagt is een kans. Hij vroeg de samenleving om vertrouwen te stellen in het nieuwe regeerteam.

Culturu.com

13 Reacties
13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia
donderdag 9 juli 2020 17:42

Als hij geen moord op zijn geweten heeft dan mag hij een kans als het volk hem daar wenst.

Tamara
donderdag 9 juli 2020 18:11

Als hij zijn misdaden erkent, schuld bekent en zijn straf heeft uitgezeten in Santo Boma dan mag hij terugkomen.
Hij kijkt naar zijn maat DDB en hoe makkelijk het hém gelukt is 10 jaar te plunderen en te roven en het volk in de ban vd angst te houden middels zijn dictatoriaal regime. Hij denkt: Als t maat B zo gemakkelijk gelukt is dan moet het mij ook lukken

Carl
donderdag 9 juli 2020 18:27

Als acceptatie van personen uit de marron-gemeenschap voor het ambt van VP in de samenleving zo moeilijk ligt, waarom is hiervoor wel een president gekozen die zegt dat hij uit de inheemse komt. Het gaat in deze niet om de afkomst.
Bovendien reikt de wil van het volk hooguit tot het kiezen van de DNA-leden en niet wie er in de uitvoerende macht zitting neemt. De intelligentie van het Surinaamse volk wordt hier helaas weer zwaar onderschat.

Kwasi
donderdag 9 juli 2020 18:53

Niet de acceptatie van een Marron is het probleem maar de acceptatie van Brunswijk op die post. Brunswijk moet ophouden met op de zielige Marron toer te gaan. Er zijn genoeg andere Marrons in de ABOP die geschikt zijn voor VP, maar Zijn eigen belang gaat voor het algemeen landsbelang. Hij is Niet te vertrouwen en moeilijk om mee te werken. VHP heeft geen keus en dat weet hij en maakt daar misbruik van.
Zijn grote vriend Somo denkt, waar laat je mij en stelt zoon Bronto kandidaat voor ministerschap 😭.

wadjan
vrijdag 10 juli 2020 00:24

Marinus Bee zou voor de ABOB de VP functie kunnen invullen. De schrijvers naar dit forum geven ook aan dat een Maron VP geen probleem is. Het is Brunswijk die op de zielige toer gaat en daarbij beweerd dat mensen iets tegen marons hebben en hem daarom deze functie niet gunnen. In Suriname zegt men Brunswijk é draai à torie. De kern van het bezwaar is dat bij een echt en eerlijk antecedenten onderzoek Brunswijk vanwege zijn strafblad in Nederland en Frankrijk en door zijn jungle commando verleden Ronnie Brunswijk zal worden verboden zich voor de VP functie kandidaat te… Lees verder »

Laatst bewerkt op 28 dagen geleden door wadjan
Winston
vrijdag 10 juli 2020 00:58

Hoe moet Suriname vooruit. Hoe geloofwaardig moet Nederland Suriname nog nemen. Moet een koning van een Ander land de handen schudden van iemand die veroordeeld is? Kom toch. Brunswijk moest zelf niet zitten op de stoel maar delegeren.. de touwtjes blijven houden door een geleerde iemand van zijn partij voor te schuiven.. .

kasaba
vrijdag 10 juli 2020 11:27

Het was al langer bekend dat Brunswijk dit pad zou bewandelen. Dus eerst proberen Assemblee voorzitter te worden en daarna proberen VP te worden.
De korte speech na Brunswijk’s benoeming tot Assemblee voorzitter was niet juist. Het werd verkeerd gebruikt. Het was meer ter verheerlijking van de persoon Ronnie Brunswijk en minder om zijn voorouders te vereren.

kasaba
vrijdag 10 juli 2020 11:33

Het zou Brunswijk sieren en goed zijn voor zijn imago als hij het VP schap en het voorzitterschap van de Assemblee aan ABOB partijgenoten gaf. En dat Brunswijk zelf de positie van fractievoorzitter van de ABOB fractie op zich neemt. En ik garandeer je dat de voorouders zeker trots op hem zouden zijn in vergelijking met wat Brunswijk nu doet. Ronnie Brunswijk denk toch na. De Surinamers kennen Bouterse’s schandelijke moordzuchtige criminele geschiedenis. Maar evengoed kennen ze ook jouw misstappen. Jouw zwakke, misleidende argumenten om toch jou zin door te drukken om het VP schap te verkrijgen, zal jou ego… Lees verder »

kasaba
vrijdag 10 juli 2020 11:38

Maar wat heeft Suriname daaraan? Wat heeft de Marron gemeenschap daaraan? In de politiek hebben ze daar een naam voor. Brunswijk is aangeschoten wild geworden.
Hiermee wordt bedoeld dat alles wat hij doet als het ware onder een vergrootglas wordt gelegd. Al zijn uitspraken en handelingen worden steeds gewikt en gewogen. En als de tegenpartij een discussie met jou verliest dan halen ze jou jungle commando periode en jou buitenlandse veroordelingen erbij.

kasaba
vrijdag 10 juli 2020 11:39

Dit wordt dan een geval van.
A koonu sidong tapa stoeru, ma a koonu no mang horie krutu. Bikasie a koonu bruku abie furu furu morsoe flakka.

Bajo
vrijdag 10 juli 2020 12:21

Denken jullie dat santoki ook geen bloed aan zijn handen heeft. Alles en iedereen daar heeft zijn fouten dat ding is vergeven en kijken wat ze doen in 5 jaar .. en dan weg of blijven

Lunes Armand
vrijdag 10 juli 2020 15:34

Mensen in vooruitgeschoven positie krijgen altijd opbouwende zowel afbrekende kritiek. Jouw verleden bepaald welke het meest op jouw afkomt. Sta voor de spiegel en stel de vraag “gezien mijn verleden, ben ik wel een geschikt voorbeeldsfiguur voor zij die geleid en vertegenwoordigt moeten worden?” Zo kom je gelijk te weten welk soort kritiek je het eerst kan verwachten. Bewapen jou er tegen. Het is meer een feit dat een (1) neg. gebeurtenis uit jouw verleden 101 pos. handelingen overschaduwt. Indien Brunswijk af wil van de kritiek op zijn VP schap, dan zal hij ervoor moeten zorgen, op die post geschiedenis… Lees verder »

Boejaka
vrijdag 10 juli 2020 18:13

Ja hoor Bajo iedereen heeft smetjes of “kasten/containers” vol fouten op zijn/haar naam staan.
Hoop voor Brunswijk dat hij zijn “vlakka’s” kan wegwerken door de komende 5 jaar heel nuttig politiek werk voor land en volk te doen.

Brunswijk zal op eigen kracht en door positieve daden moeten bewijzen dat zijn huidige critici zich hebben vergist.
Hij heeft wel een paar wonderen en geluk nodig om dit rond te krijgen.
Zie ook de heel wijze opmerkingen van Lunes Armand.Advertentie

Suriname

Nieuw regeer team doet schrikbarende onthullingen in het Surinaams parlement

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 07 At 11.42.06 (1)

Ergens onder aan de lange lijst van onregelmatigheden, misstanden en wandaden, geconstateerd door het nieuw regeer team, is een voorlopige calculatie van de schuldenlast opgenomen. Het gaat om enorme bedragen in vreemde valuta alsook Surinaamse dollars.

Het leeuwendeel van de voor een klein land abnormaal hoge bedragen, is de besteding niet te achterhalen, of het nut ervan niet duidelijk en misschien zelf niet aanwezig.

De Assemblee-vergadering van gisteren, donderdag 06 augustus, heeft voor veel beroering gezorgd en zal grote delen van het volk nog heel lang bijblijven.

Nadat de President en de Vice-President aan het volk, hun onthullingen gedaan hadden kwamen de ministers aan het woord. Een en al een opsomming van zaken welke blijk geven van niets anders dan wanbeleid. Opvallend dat elke spreker tijdens zijn of haar beurt het heeft gehad over ongegronde bevorderingen, de last minute indiensttredingen al dan niet op basis van wurgcontracten. Ook is door een ieder aangehaald de vele betalings-achterstanden, waarbij ongewoon en abnormaal hoge bedragen genoemd zijn. Zelfs voor wat betreft de achterstand in betaling voor nutsvoorzieningen, werden schokkende bedragen opgesomd. Daarnaast zijn gigantische bedragen voor huur van panden genoemd met ook nog hoog opgelopen achterstanden.
Vandaag zal ongetwijfeld hetgeen uit de doeken gedaan is tijdens deze DNA-vergadering, op vele plaatsen onderwerp van gesprek zijn.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Ex-minister Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld door DNA

Geplaatst

op

Minister Hoefdraad Suriname

De Nationale Assemblee (DNA) heeft in de late avond van donderdag 6 augustus 2020 omstreeks 00.06 uur, in een Openbare vergadering de ex- minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld. Een hernieuwde vordering hiertoe is eerder door de procureur- generaal ingediend.

In totaal hebben 28 DNA-leden voor gestemd. In de wet is opgenomen dat voor de vervolging van politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers zijn ingevolge de Grondwet van de Republiek Suriname en de Wet speciale voorzieningen getroffen. Deze speciale grondwettelijke voorzieningen hebben geen betrekking op alle door de politieke ambtsdragers of gewezen politieke ambtsdragers gepleegde misdrijven, maar zijn beperkt tot slechts die misdrijven welke zijn gepleegd in de betrekking van politieke ambtsdragers. Misdrijven waarbij misbruik is gemaakt van het betreffende ambt of de positie.

Volgens artikel 140 van de Grondwet worden politieke ambtsdragers, die in die betrekking misdrijven hebben gepleegd, door de Procureur-generaal vervolgd bij het Hof van Justitie. Verder staat in de wet dat politieke ambtsdragers door de Procureur- generaal bij het Hof van Justitie kunnen worden vervolgd slechts nadat deze door De Nationale Assemblee in staat van beschuldiging zijn gesteld overeenkomstig de wet.- Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen