maandag 17 juni 2024
28 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
1
(1)

Aandacht voor ziekte van Weil in Nickerie

lees ook ...

Korpschef biedt excuses aan journalist voor onheuse behandel...

Korpschef Bryan Isaacs heeft vandaag een gesprek gehad met Jerrel Harderwijk, een journalist bij DTV, over de onheuse behandeling die hij ontving van onderinspecteur Siegfried Tuur tijdens de recente ...

Nickerie kampt al geruime tijd met een rattenplaag.  De ziekte van Weil lijkt aanwezig te zijn in hetzelfde gebied. Artsen in het district zijn bezig met een bewustwordingscampagne in de media. Er is jammer genoeg ook desinformatie. Het Mungra Medisch Centrum heeft twee gevallen geregistreerd, die lijken op leptospirose. Resultaat van een laboratoriumonderzoek wordt volgens dokter Radha Ramjatan afgewacht om een uitspraak te kunnen doen hierover.

 De ziekte van Weil is besmettelijk, wordt overgedragen door de leptospirose bacterie en de symptomen zijn te vergelijken met die van dengue of griep. Lever en longen kunnen worden aangetast. Volledige genezing is mogelijk indien de ziekte tijdig wordt behandeld. Ook kan het ernstig worden met de dood als gevolg. Leptospirose is de voorloper van deze ziekte.

Men is in Nickerie bezig met twee verdachte gevallen. In Paramaribo zijn er volgens een anonieme bron patiënten opgenomen, die besmet zijn met de leptospirose bacterie. Een deel van hen komt uit het rijstdistrict.

  “Wij zijn als artsen erg alert vanwege de rattenplaag, maar het is niet de bedoeling dat er chaos wordt gecreëerd of dat mensen desinformatie verspreiden om anderen angst aan te jagen”, aldus Radha Ramjatan, arts in het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nickerie en rayon coördinator van de Regionale Gezondheidsdienst aan De Ware Tijd. Zij is ook lid van de werkgroep ‘Rattenbestrijding’.

Dokter Ramjatan roept eenieder met de symptomen op om zich aan te melden bij de huisarts of naar de Spoedeisende Hulp te gaan voor een leptospirose test. Deze zijn koorts, koude rillingen, lichaamspijnen onder meer aan de kuiten, geelzucht, moeilijk ademen of moeilijk plassen. Verder drukt zij de mensen op het hart om hun omgeving schoon te houden. Ook is zij voorstander van rattenvallen, het gebruik van handschoenen en laarzen in de rijstvelden.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is de boeren op 31 december tegemoet gekomen met vijfhonderd kilogram rattengif, voorlichting, begeleiding en materiaal om de ratten te bestrijden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAandacht voor ziekte van Weil in Nickerie