dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi: Klimaattop was samenwerking, geen vingerwijzing

lees ook ...

Frédérique de Man praat met de assemblee over de slavernijex...

De Nederlandse Frédérique de Man heeft op donderdag 23 maart jongstleden gesproken  met de commissie Mensenrechten in De Nationale Assemblée over het traject dat ingezet moet worden na de excuses van ...

President Chandrikapersad Santokhi keerde op 04 november terug van de 26ste Klimaattop in Glasgow, Schotland. Zijn observatie was als volgt: “Het was geen boodschap van vingerwijzen, maar van samenwerken. Dat was de toon die ik gehoord heb bij leiders van kleine én grote landen.  Iedereen was aanwezig om te kijken naar één ding: samen planeet aarde redden.”

Het staatshoofd werd bij deze bijeenkomst vergezeld door de ministers Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

President Santokhi zegt dat uit alle toespraken van voornamelijk de machtige landen en zij die gerekend worden tot de grootste vervuilers, gehaald kon worden dat er onvoldoende is gedaan aan hetgeen tijdens de top van 2015 in Parijs (Akkoord van Parijs) was overeengekomen. Men was het in Glasgow met elkaar eens dat de tijd van praten voorbij is en dat het anders moet. Suriname heeft het tijdens de bijeenkomst scherper gesteld. Er moet actie ondernomen worden.

President Santokhi: “Bij ongewijzigd beleid gaat de wereldtemperatuur tot 2050 stijgen met 5 graden. Dat betekent voor Suriname een stijging van 3 graden en dat een groot deel van het land dan 1 tot 2 meter onder water zal liggen.” Het staatshoofd zegt dat er onvoldoende beseft wordt dat zoveel landen zullen verdwijnen als gevolg van de stijgende zeespiegel. “We moeten zo snel mogelijk werken aan de bewustwording. Het is onze plicht ervoor te zorgen dat de volgende generatie beschermd is. De huidige leiders moeten voor hen beslissen dat de aarde veilig is.”

Het staatshoofd somt op dat er voor het terugbrengen van de temperatuurstijging, moderne technologie wordt ingevoerd, gebruik wordt gemaakt van groene economie en gewerkt wordt aan diversificatie van energiesoorten. “Dat is de richting die we moeten opgaan.” Tevens moeten volgens hem, gebieden die bedreigd worden ook beschermd worden. Het weinige bos zal goed beschermd en beheerd moeten worden, terwijl er ook financiële middelen hiervoor moeten vrijkomen.

Suriname heeft op dit stuk ook bilaterale gesprekken gevoerd met organisaties werkzaam op het gebied van carbon credits. Eveneens is besproken hoe ons bos te kapitaliseren en eruit te verdienen. “Wij zullen ons bos moeten beschermen door middel van fondsen die vrijkomen en op basis daarvan onze economie versterken.” President Santokhi zegt dat Guyana het eerste land is waarmee Suriname direct afspraken heeft gemaakt wanneer het gaat om het tegengaan van uitstoot. Dit, omdat het buurland dezelfde uitdagingen als Suriname heeft.

Verder zal er met andere Caribische landen ook een alliantie moeten worden aangegaan. Er staat reeds een summit op de agenda met Brazilië, Guyana, Frans-Guyana en mogelijk ook Colombia. Tijdens deze bijeenkomst zullen de staatshoofden zich buigen over hoe om te gaan met het Amazone-bos en hoe er samengebundeld kan worden om een luidere stem te hebben. Verder zullen zij samen met nog meer kracht onderhandelen om toch compensatie voor hun bossen te krijgen.

Het Surinaamse staatshoofd merkt op dat veel landen behalve door olie en gas, ook dankzij hun bossen rijk en hoogontwikkeld zijn geworden. Echter moedigen deze landen nu opkomende economieën aan tot vermindering van hun uitstoot. Hij zegt dat deze economieën echter ook welvaart en welzijn voor hun bevolking en economie willen. “Wij willen geen benadering op basis van dubbele standaarden, maar een gebalanceerde strategie.”  Ook moet global warming moet worden teruggedrongen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: Klimaattop was samenwerking, geen vingerwijzing