vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
4.5
(2)

Minister Mathoera distancieert zich van onwettige wapenverstrekking

lees ook ...

President can only explain rising exchange rates on Tuesday

The Surinamese government will not provide an explanation to the National Assembly until Tuesday regarding the dramatic rise in currency exchange rates in Suriname. Marinus Bee, the chairman of the as...

Minister Krishna Mathoera van Defensie, verklaarde afgelopen woensdag in het programma  Magazine 4, dat wanneer iemand behoefte heeft aan een vuurwapen, de persoon dan de normale procedure en de Vuurwapenwet die er is, zal moeten volgen door een machtigingsaanvraag te sturen naar de procureur-generaal. Mathoera zegt dat het Nationaal Leger zijn eigen wapens heeft, en die met de bedoeling zijn aangeschaft om de veiligheid van het land, wanneer die in gevaar is, in te zetten.

“Echter ligt het niet aan het ministerie van Defensie om groepen in de samenleving te gaan bewapenen. Dat is niet het beleid dat ik voorsta en dat ik ook niet zal implementeren, waren de woorden van de minister. De wapens van Defensie hebben hun eigen doel waar aan wordt vastgehouden en de vuurwapenwet wordt strikt nageleefd, en het is niet aan ons om derden van wapens te voorzien, zei de minister.

President Chandrikapersad Santokhi heeft recentelijk meegedeeld dat er vuurwapens en munitie gestolen zijn op een prive-locatie van ex-president Desire  Bouterse. Het onderzoek in deze zaak staat onder supervisie van de auditeur-militair. Om welke type vuurwapens het gaat is nog niet bekend. Mathoera zei, dat er momenteel twee onderzoekingen gaande zijn, namelijk het strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het OM, dat het onderzoek verder voort zal zetten. Ten tweede worden alle wapens onderzocht, er wordt een inspectie gestart, en de beveiliging wordt versterkt. Alles zal volgens Mathoera intern uitgevoerd worden bij het ministerie van Defensie.

Mathoera haalde aan, dat er een inspectie zal plaatsvinden bij het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), alle andere diensten, en ook bij de ex-president, om na te gaan om hoeveel wapens het exact gaat.  De bewindsvrouwe zei , dat alle ex-presidenten een beveiliging hebben, die normaliter vanuit de Nationale Veiligheidsdienst plaatsvindt. Het uitkiezen van een beveiliging gebeurt op basis van de risico’s waaraan zo een functionaris blootgesteld is. Na beoordeling, wordt de beveiliging vastgesteld. Ook het soort benodigde wapen wordt door de Nationale Veiligheidsdienst beoordeeld en bepaald,  stelde de minister van Defensie, Krishnakoemarie Mathoera.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Mathoera distancieert zich van onwettige wapenverstrekking