Het Bejaardentehuis Prinses Beatrix is een particuliere, sociale instelling, die op 12 september, 85 jaar bestaat. Het bejaardentehuis wordt uitsluitend en heel behoorlijk in stand gehouden door de Hervormde Kerk, lokale sponsoren en de kleine huurbijdrage van de bewoners. Echter is dit met de huidige prijzen totaal niet toereikend om groot onderhoud ( de nodige reparaties) te verrichten.
Fundraising
Voorafgaande aan de 85ste verjaardag is de fundraising van de bestuursvoorzitter de Men’s Cookout geweest op zaterdag 6 september van 12 tot 16 uur. Er zijn drie gerechten namelijk: Pindasoep met tom tom, bamie en moksi alesi voor 150 srd. per gerecht. Het eten was uitverkocht binnen twee uur.
De Cook out opbrengst zal wel helpen met wat dringende reparaties aan het tehuis, maar donaties worden gevraagd voor grotere, duurdere zaken. Want met de 300% verhoging van licht, water, gas en internet (inbegrepen in de huur) heeft het bestuur geen ruimte meer om te sparen voor middelgroot en groot onderhoud.
Donaties gevraagd voor
Middels dit artikel worden donaties gevraagd voor duurdere zaken, deze zijn
1 : het verhogen van de schutting voor de veiligheid, de omtrek is van het te verhogen deel is 80 meter en er zijn 4 rijen stenen nodig.
- Groot onderhoud zoals, het ophogen van het woonerf, het vervangen van daken en dakgoten alsook enkele plafonds van de 20 huizen die nu allemaal bewoond zijn.
- Ook de restauratie van de reeds 10 jaar onbewoonde directie woning staat op de verlanglijst. ‘s Avonds is er wel een flinke wachter, maar overdag is er geen toezicht van een fitte volwassen man als beheerder en het is gebleken dat dit nodig is voor de veiligheid van de bewoners.
- de herbouw van een woning die reeds een decennia afgebroken is, vanwege onherstelbare houtluizen schade aan het hout. Het hoge stenen fundament staat er nog.
Het bejaardentehuis Beatrix is geen zorginstelling. Het is nu een Stichting met al 85 jaar het doel betaalbaar woonruimte voor zelfredzame 60+ vrouwen. Vandaar dat extra en verhoogde uitgaven niet uit een verhoogde huur gehaald kunnen worden.
1962 modernisering, stromend water en stadsgas
Vanaf de opening van het bejaardentehuis in 1938 was er elektriciteit, voor lampen ter verlichting van elk huisje. Zoals nog algemeen gebruik was toen, werd er gekookt op een (houts)koolpot en drinkwater kwam uit regenbakken naast de huizen, waswater uit de put achterop het ruime erf.
In de tijd dat het beter ging met de wereld economie en ook iets beter met Suriname, werd het bejaardentehuis gemoderniseerd. Elke woning werd aangesloten op stadsgas, zodat men voortaan op gasfornuizen kon koken met gas die uit pijpleidingen kwam. Stadsgas werd toen evenals electriciteit geleverd door de OGEM, de Overzeesche Gas en Electriciteits Maatschappij (Vanaf 1975: EBS)
Door de Surinaamse Waterleiding Maatschappij werden kranen in de huizen aangelegd, er kwamen keukenwasbakken, de badkamers werden betegeld en kregen douches en kranen, de toiletten werden binnen geplaatst. Waar hervormde gemeentes in Nederland de kosten daarvoor hebben gedekt leest u de namen van de gemeentes op enkele huisjes zoals Middelburg- Karmel, Zwolle, Utrecht, de Fakkel en Lekkerkerk.
1962 Uitbreiding: 10 woningen, kantoor en directie
Er werden 10 stenen woningen bijgebouwd op het erf dat ongeveer 50 bij 100 meter groot is. Enkele fruitbomen die in die periode traditioneel op woonerven waren geplant werden omgehakt daarvoor.
Maar het zag en ziet er gezellig uit omdat de bewoonsters vanaf het begin bloemen, sierplanten alsook enkele groenten hebben geplant voor en naast hun huisjes. Zoals bij de houten huizen werden ook de meeste stenen woningen, twee onder een dak gebouwd. Tijdens haar staatbezoek in 1965 bracht Prinses Beatrix aan het tehuis dat naar haar vernoemd is. In het kantoor zijn nu nog de ingelijste foto’s van haar, waarvan u een hierboven het artikel ziet.
De stenen huizen en de beheerderwoning plus kantoor werden deels gefinancierd uit het Welvaartsfonds. Het Welvaartsfonds , bestond uit enkele procenten (kruimels) van de Bauxietbelasting uit Suriname , die Nederland gebruikte voor hun eigen opbouw sinds 1910.
Situatie nu
Onze oudjes in Bejaardentehuis Beatrix zijn dames tussen 66 en 90 jaar, die hun hele leven lang hard hebben gewerkt ondermeer in het onderwijs, de verpleging, de verzorging, als secretaresse, als telefoniste/ receptioniste, administratieve kracht of afdelingshoofd alsook huismoeders, die nu weduwen zijn.
De bewoners van het Bejaardentehuis hebben extreem weinig of geen pensioen, vaak wel voldoende steun van hun kinderen. Daarom; wanneer de bewoonsters van bejaardentehuis Beatrix gesponsord worden door grote bedrijven voor uitjes en traktaties voelen zij de waardering en liefde van de gemeenschap voor hun als bigisma.
Goed gevoel Bigisma
Bigisma voelen zich gewaardeerd bij traktaties zoals de Cookout toen de bejaarde bewoners gratis 1 portie hebben gekregen en een snack van het bestuur. In dank moet ook genoemd worden het wekelijkse gebak van Sun Ice (al 25 jaar lang!) de soft drinks en soda die Fernandes sponsort op Christelijke hoogtij dagen.
De feestelijke lunch met entertainment die Mikel Soegnie zondag aan de bewoners biedt ter ere van de 85ste jaardag van Bejaardentehuis Prinses Beatrix en 170 jaar Chinese immigratie wordt ook zeer op prijs gesteld. Winkel Soegnie wordt volgend jaar 85 jaar trouwens.
De toekomst van Stichting Bejaardentehuis Prinses Beatrix ziet er mooi uit als donaties of materialen voor groot onderhoud in voldoende mate ontvangen worden. Het e-mail adres is bthprinsesbeatrix@gmail.com en de bankrekeningen zijn DSB: SRD Checking 10.49.971 en EURO Savings -66.336.365 .