maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.6 C
Amsterdam
0
(0)

22 mei Biodiversiteitsdag

lees ook ...

1549 kilo in Jamaica onderschepte drugs niet afkomstig uit S...

De lading 1549 kilo cocaïne die op 14 januari is onderschept in Jamaica, is niet afkomstig uit Suriname. Op 15 januari verscheen in de lokale media een artikel over de onderschepping van een lading dr...

De Verenigde Naties (VN)  heeft 22 mei uitgeroepen tot Wereld Biodiversiteit Dag. Op deze dag staat de wereld stil bij het belang van de biodiversiteit voor de mensheid. Het thema van dit jaar is “we are part of the solution”, (wij maken deel uit van de oplossing). Dit thema borduurt voort op het thema van vorig jaar “our solutions are in nature”.(Onze oplossing is in de natuur). Dit herinnert ons eraan  dat biodiversiteit de antwoorden heeft op een veel uitdagingen in het kader van duurzame ontwikkeling.  Wij blijven voor onze basisbehoeften, onze gezondheid, volledig afhankelijk van de natuur.

Biodiversiteit of biologische diversiteit is de variëteit van levensvormen op de aarde, inclusief planten, dieren, micro-organismen, de genen die ze bevatten en de ecosystemen die ze vormen. Daarbij hoort het leven op land en alsook de zeeën en oceanen. Een heel groot deel van de biodiversiteit op onze planeet bevindt zich hierin en worden mariene biodiversiteit genoemd.

De VN heeft in 1992 een verdrag uitgewerkt ter bescherming van de biodiversiteit. Deze overeenkomst tussen de meeste landen is gericht op het behoud van de ecologische basis van de aarde in combinatie met economische ontwikkeling. Het verdrag inzake Biologische Diversiteit(CBD) heeft drie hoofddoelstellingen: behoud van biologische diversiteit, het duurzaam gebruik ervan, en een eerlijke verdeling van de voordelen die het gebruik van genetische bronnen opleveren. Hoewel er al verschillende internationale afspraken bestonden op het gebied van natuur, was deze overeenkomst het eerste verdrag dat gaat over de gehele verscheidenheid aan levensvormen. Dit verdrag is door 196 landen aangenomen.

Suriname is een land met een zeer grote biodiversiteit, vanwege onze rijkdom aan vele soorten planten, bomen, dieren unieke ecosystemen en andersoortige levensvormen die voorkomen aan land en in het water. Deze moeten wij goed beschermen en op duurzame wijze inzetten. Het ministerie van ROM heeft een afdeling Beheer en Behoud van Biodiversiteit, welke onder andere het CBD-verdrag monitort. Er zijn recent drie commissies bij het ministerie geïnstalleerd, namelijk de commissie voor Kustbescherming en Oceaanbeer, de nationale Biodiversiteit Commissie en de Interdepartementale Commissie Bioveiligheid. Deze zijn samengesteld uit verschillende bedrijven, actief in de verschillende biodiversiteit gerelateerde sectoren en zijn toegespitst op de verschillende sub-onderwerpen binnen het beheer van de  beheer.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname22 mei Biodiversiteitsdag