maandag 27 maart 2023
30 C
Paramaribo
7.4 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Levens spreekt op Unesco World Conference

lees ook ...

Jenny Simons pleit voor meer vrouwen in de politiek

Jenny Simons, ondervoorzitter van de NDP, roept op tot een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Ze vertelt over haar eerdere samenwerking met politieke partijen om het percentage vro...

De World Unesco Conference inzake ‘Education and Sustainable Development(ESD)werd  gehouden van 17 tot 19 mei 2021 in een virtuele bijeenkomst. Minister Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vertegenwoordigde de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio op maandag 17 mei. De minister ging in op de vragen: ‘Wat zijn de twee tot drie meest belangrijke uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling waarmee uw land wordt geconfronteerd en hoe kunnen deze middels Education for Sustainable Development worden aangepakt?’ En wat zijn de plannen van uw land om de Education for Sustainable Development 2030 Roadmap te implementeren? Deze vragen beantwoordde de minister als volgt:

Zij gaf aan dat één van onze uitdagingen zijn dat de economie van Suriname voornamelijk afhankelijk is van natuurlijke hulpbronnen. Wij zullen moeten diversificeren en onze natuurlijke hulpbronnen beheren voor de directe consumptieve doeleinden, maar ook voor duurzame economische en maatschappelijke groei in de toekomst. Een andere uitdaging die niet langer ontkend kan worden is de toename van armoede en ongelijkheid bij de bevolking de laatste jaren. Mensen in afgelegen gebieden worden steeds kwetsbaarder en hebben steeds minder kansen. Isolatie en ongelijkheden vormen een steeds hogere barrière tegen het bouwen met ontwikkelingsstenen in het land

“Deze uitdagingen in ogenschouw genomen, Is ‘Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling’.      (Education and Sustainable Development) in mijn land en de Latijns Amerikaanse regio de grote gelijkmaker. Het haalt mensen uit de armoede. Maar vele jonge mensen in onze regio verlaten het schoolsysteem, omdat het Onderwijs geen reden meer heeft van bestaan. Onze jongeren vragen:Onderwijs, waarvoor? Waarom moet ik naar school of met mijn onderwijzer bezig te zijn, als mijn veilig afgeschermde leslokaal, de wereld daarbuiten niet weerspiegeld? Waarom zou ik naar school gaan als veel van de mensen die het meeste geld maken, die goud, bauxiet en hout mijnen, geen scholing hebben genoten?

Het perspectief dat de UNESCO biedt met ESD zoekt naar echte antwoorden die onze jongeren willen vandaag aan de dag:’Hoe bouw je aan een meer inclusieve, rechtvaardige, vredige en duurzame wereld?’ ESD bekrachtigt de studenten maakt ze van consument tot ontwerper, onderwijst, gebaseerd op de echte uitdagingen en problemen die een samenleving ondervindt, geeft jonge mensen een rol, een verantwoordelijkheid, een stem en gereedschap om veranderingen teweeg te brengen;Denkers en Strategen. Zij zullen bijdragen in het transformeren van onze landen, die afhankelijk zijn van Onttrekkende economieën, in duurzamere, ecologische en hernieuwbare economieën. Laten wij onze leerkracten vertrouwen alsook de potentiële en reële capaciteiten van jonge mensen.

De manier waarop Suriname de ESD Routekaart voor 2030 zal implementeren gaf de Minister als volgt weer:

Voor de grote transformatie hebben wij diepgaande structurele veranderingen nodig. Onze ESD routekaart is sterk afhankelijk van 4 belangrijke factoren. Vanuit beleidsoogpunt bekeken gaan wij nu van een inhoud-gebaseerd systeem naar een onderwijs systeem waar de leerling centraal staat. Wij nemen de UNESCO’s benadering van ESD om leerlingen de mogelijkheid te bieden om te leven wat zij leren en te leren wat ze leven.

Wij zijn nu bezig met een verandering van het Onderwijsprogramma, waarbij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) en de waarden behorende  bij het Wereldburgerschap, dwars door alle onderwerpen in het curriculum aan de orde komen. Wij creëren multidisciplinaire en wetenschaps-onderzoeks gebaseerde projecten. De nadruk wordt gelegd bij het thema Amazone regenwoud en wordt onder basisschool leerkrachten en scholen verspreid. Ook worden leerkrachten, studenten en onderzoekers uitgenodigd om zich  bij ons aan te sluiten in Suriname, om het Amazone regenwoud te helpen sparen.

Wij zijn serieus bezig om meer ondersteuning voor onze leerkrachten te creëren, specifiek voor de leerkrachten in moeilijk te bereiken gemeenschappen, waar geografische, taal en culturele barrières soms onoverkomelijk lijken.

In het Technisch en Toegepast Onderwijs is een nieuw pad van Groene Carrières in ontwikkeling. Studenten kunnen dan actief een groenende economie en maatschappij creëren. Deze nieuwe studiemogelijkheden kan hun horizon verbreden en een verschil maken in ons land.

Suriname wijdt zichzelf toe aan het bevorderen van de ESD benadering in onze Caribische Gemeenschap en het delen van bronnen en initiatieven die ons allen tot voordeel kunnen zijn.

Tenslotte in het kort: Onze Surinaamse routekaart legt de nadruk op het voorzien van mogelijkheden voor leerkrachten en leerlingen om Duurzame Ontwikkeling in actie te zien en te ervaren: wij willen dat zij ontwikkeling uit de eerst hand zien. Leren gaat niet over goed of fout of  intelligent zijn of niet, maar gaat over voldoening hebben, een doelgericht leven leiden, een duurzame bron van levensonderhoud hebben, bijdragen aan de grotere wereld en ons verantwoordelijk voelen voor ÉÉN THUIS, ONZE PLANEET.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Levens spreekt op Unesco World Conference