Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Voedselveiligheidsinstituut in de maak

Geplaatst

op

Mohamedsafiek Gowrie

Het Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid (SNIV) zal  de autoriteit zijn voor de voedselveiligheid in Suriname. In de Nationale Assemblee is er een begin gemaakt aan het behandelen van de ontwerpwet hiertoe.

Parlementariër Mohamedsafiek Gowrie, voorzitter van de Commissie van Rapporteurs zegt dat er hard is gewerkt aan de screening van deze wet, die belangrijke autoriteiten voor voedselveiligheid in Suriname samen zal voegen, voor eenheid in implementatie en  waarborging van ons nationaal voedselcontrolesysteem.

Gowrie stelt dat Suriname uitstekende condities heeft voor het produceren van voedsel zoals voldoende land, water van goede kwaliteit en een vrij stabiel klimaat. “De agrarische sector heeft een lange historie en levert een wezenlijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van Suriname. De landbouw, op welke schaal ook uitgeoefend, is een bedrijfstak die zorgt voor werkgelegenheid, voedsel voor ons volk en het genereren van deviezen als gevolg van exporten.”

Makkelijke toegang tot veilig en voedzaam voedsel is een fundamenteel mensenrecht. Om in deze levensbehoefte te kunnen voorzien werken er wereldwijd miljoenen boeren van s’ morgens vroeg tot s’ avonds laat  in weer en wind om voedsel te verbouwen. Andere delen van deze voedselproductieketen verwerken en verhandelen het voedsel totdat het terechtkomt op ons bord, stelt Gowrie.

Voedselveiligheid is belangrijk om de gezondheid van de consument te beschermen en om markttoegang te verkrijgen op buitenlandse markten.”Goede en veilige voeding is de basis is van een goede gezondheid. Gezonde voeding zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert.” Gowri benadrukt dat een ieder in Suriname recht heeft op gezonde en goede voeding. De overheid heeft de verplichting om hiervoor te zorgen en hierop toe te zien.

Het op te richten Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid moet kritisch en realistisch zijn in het inschatten wat boeren of anderen die in de de voedselvoorzieningsketen hun bedrijf hebben  zelf kunnen doen en wat zij  niet zelf kunnen doen aan de naleving van de voedselveiligheidsvereisten.  Gowrie vindt het belangrijk dat SNIV voorziet in eenvoudige maar duidelijke trainingen om hen hierbij te helpen.

Surinaamse boeren moeten goede landbouwpraktijken toepassen om veilig voedsel te produceren. Hiervoor zijn goede richtlijnen, certificering,  trainingsprogramma’s en controles op het gebied van voedselveiligheid nodig. Voor kleine boeren is het meestal ook moeilijker om goede landbouwpraktijken na te leven dan voor grote boeren, geeft de parlementarier aan.

Met betrekking tot certificering op het gebied van voedselveiligheid, hebben boeren hulp nodig om dit te begrijpen. Zij moeten weten wat de voorwaarden en voordelen zijn. Ook hiervoor is er training nodig, aldus parlementariër Mohamedsafiek Gowri –  culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Suriname

22- jarige Jongeman verdronken in kreek

Geplaatst

op

Kaarsje

De politie van Brownsweg kreeg gisteren omstreeks 18.40 uur de melding dat gouddelvers het ontzielde lichaam van een manspersoon hadden aangetroffen in een kreek in het dorp Waki Basoe. De politie begaf zich voor onderzoek naar de locatie waar het bleek te gaan om het lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie. De arts die was ingeschakeld, stelde de dood door verdrinking vast.

Volgens verklaring van de andere gouddelvers ging Marvin tussen 15.00 uur en 16.00 uur naar de kreek om zijn vaat af te wassen. Toen hij volgens zeggen van de overige gouddelvers te lang wegbleef, gingen zij op zoek naar Marvin. De collega’s zagen zijn keukengerei en een muts in het water drijven, maar Marvin was nergens te bespeuren. Zij stelden direct een zoekactie in en vonden kort daarna zijn levenloos lichaam in het water.

Het vermoeden bestaat dat Marvin tijdens de afwas is uitgegleden en in het water terecht kwam met het noodlottige gevolg. Het ontzielde lichaam van Marvin werd na afstemming met het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.- culturu.com

Lees verder

Suriname

Link registratie voor Bonus ‘hosselaars’ nog niet bekend

Geplaatst

op

De Srefidensi-bonus van de landsdienaren is vandaag door de regering gestort. Ook de AOV’ers hebben de bonus vandaag ontvangen en hebben ook de verhoging van de AOV van SRD 525 naar SRD 750 gekregen. Ook de gepensioneerden krijgen de Srefidensi-bonus.

Werkgevers in de private sector mogen aan hun werknemers met een maandsalaris tot SRD 12.500, voor de maanden november en december 2020 een extra bedrag van maximaal SRD 300 als onderdeel van het samenhangend pakket van maatregelen belastingvrij uitkeren. De Srefidensi- en owru yari bonus geldt voor werknemers met een jaarlijkse bruto bezoldiging tot maximaal SRD 150.000.

Voor personen die in geen van bovengenoemde groepen vallen zou er een link worden gegeven op de Facebookpage van het ministerie van Financien en Planning om zich te registreren voor de bonus. Tot op heden 23 november is er geen link te bespeuren. De laatste bekendmaking op de FB page van het ministerie dateert van 19 november. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen