maandag 15 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

700 oude auto’s vrijgegeven op de haven

lees ook ...

Braziliaan vermoedelijk in huis vermoord

De politie van Munder heeft na een melding, het lichaam van een 32-jarige Braziliaan N.C.C. op een adres aan de Amazonestraat aangetroffen. Het lichaam met een steekverwonding in de halsstreek, vertoo...

Er is op 16 december 2022 een informatiesessie georganiseerd voor auto-importeurs door de afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezen (IUD) Controle van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), ter verduidelijking van wet- en regelgeving met betrekking tot de invoer van auto’s.

De importeurs zijn ingelicht over het verbod op importen van personenauto’s ouder dan 08 jaar. Minister Rishma Kuldipsingh van EZ geeft  aan dat dit geen nieuw besluit is van de regering. Het is een reeds bestaande wet waarin is aangegeven welke goederen niet geïmporteerd mogen worden, waaronder auto’s ouder dan 8 jaar.

Het gaat in dit geval dus over auto’s van het bouwjaar 2014 en daaronder. De minister geeft aan dat er in het verleden handmatig ontheffingen werden gegeven voor deze auto’s. “Dat is bij wet verboden. Het is in feite een frauduleuze handeling”, aldus de bewindsvrouw. Na dit ontdekt te hebben heeft het ministerie het besluit genomen per 01 februari geen ontheffingen meer te zullen verlenen voor auto’s ouder dan 08 jaar en voor bussen ouder dan 15 jaar.

Ook de zogenaamde collectors items, auto’s ouder dan 25 jaar, mogen niet geïmporteerd worden. Het gaat om wagens die een emotionele waarde hebben of de enige in hun soort zijn. Minister Kuldipsingh legt uit dat ‘collectors item’ niet is omschreven in de wet. “Daar is er dus een fout geweest.” Vooralsnog zal er voor deze auto’s nog een uitzondering gemaakt worden totdat het staatsbesluit is ingetrokken.

In de wet staat dat een importeur vooraf toestemming oftewel ontheffing moet hebben, maar in de praktijk komt het vaker voor dat de auto’s al op de haven staan en dat de importeur dan pas naar het ministerie stapt om ontheffing aan te vragen. De minister wil zich daarom inzetten voor betere communicatie naar buiten toe zodat men zich beter kan inlezen in de wet negatieve lijst.

Op deze lijst staan alle goederen die verboden zijn te importeren. De lijst staat op de facebookpagina van het ministerie en zal ook worden verstuurd naar alle mediahuizen zodat een ieder goed wordt ingelicht.

Thans staan er ongeveer 700 ingevoerde auto’s, ouder dan 08 jaar, op de haven. Hierover benadrukt de bewindsvrouw dat de regering ook niet onaangenaam wil zijn naar de importeurs toe, maar dat er wel volgens de wet gewerkt moet worden.

Met toestemming van de president en het cluster team, bestaande uit de ministers van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Financiën en Planning, Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is er het eenmalig besluit genomen dat deze auto’s zullen worden vrijgegeven, maar dat er vanaf 01 februari helemaal geen ontheffing meer verleend zal worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname700 oude auto's vrijgegeven op de haven