zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
0
(0)

66ste commissie voor de status van de vrouw

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, alles is 5x duurder geworden en gezinshoofden worden wanhopig. Vanuit de inflatiecijfers uitgerekend kom je op het percentage met hoeveel de ...

Jaarlijks wordt in de maand maart, de Commissie voor de Status van de Vrouw gehouden(CSW). CSW is een tweewekelijkse VN-vergadering die wordt gehouden in New York, de Verenigde Staten van Amerika. Het gaat hier om de 66ste sessie (CSW66), waar minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) middels een videoconferentie aan heeft deelgenomen.

In zijn toespraak tijdens de algemene discussies is minister Somohardjo ingegaan op de diverse beleidsmaatregelen en inspanningen van Suriname ter bevordering van vrouwenrechten en gendergelijkheid, alsook de uitdagingen in dat kader. Bij de ministeriële ronde tafel sessie met als thema ‘Beleid en programma’s inzake klimaatverandering, milieu en rampen risicovermindering: bevordering van gendergelijkheid door holistische en geïntegreerde acties van mondiaal tot lokaal niveau’, gaf de bewindsman de maatregelen aan die zijn genomen op nationaal niveau, om genderperspectieven te integreren in initiatieven op het gebied van klimaatverandering.

CSW66 is op 14 maart begonnen en duurt tot en met 25 maart en heeft als prioriteitsthema: ‘Gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes in de context van beleid en programma’s inzake klimaatverandering, milieu en risicobeperking bij rampen’. Naast het prioriteitsthema is het review thema: “De economische empowerment van vrouwen in de veranderende wereld van werk”.

CSW is een functionele commissie van de VN Economische en Sociale Raad (ECOSOC) en is het belangrijkste internationale intergouvernementele orgaan dat zich uitsluitend toelegt op de bevordering van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen. Een belangrijke rol is weggelegd voor CSW bij het bevorderen van vrouwenrechten, het documenteren van het leven van alledag van vrouwen over de hele wereld en het vormgeven van wereldwijde normen voor gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen.

Dit jaar vindt de 66ste CSW-sessie plaats in een hybride format, waarbij er gedeeltelijk fysieke aanwezigheid is, terwijl alle neven en parallelle evenementen virtueel gevolgd kunnen worden.Vanuit de Surinaamse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN te New York, is er fysiek geparticipeerd. De toespraken van Suriname in het kader van CSW66 zijn beschikbaar op de Facebookpagina van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname66ste commissie voor de status van de vrouw