zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
5
(2)

55 mensen krijgen na jaren wachten Surinaamse nationaliteit

lees ook ...

Geldautomaten ondergaan grote veranderingen

Het lijkt erop dat er enkele opwindende veranderingen op komst zijn voor de geldautomaten (ATM's). Het gebruik van SRD 500 en SRD 200 biljetten in de geldautomaten zal het gemak voor gebruikers vergro...

De wens van 55 personen, van wie sommigen al tientallen jaren in Suriname wonen, gaat in vervulling. Het parlement is donderdag akkoord gegaan dat zij genaturaliseerd worden tot Surinamer. De wet is met algemene 46 stemmen aangenomen. De Surinaamse nationaliteit wordt nu verleend aan Holder, Hezron Mark en 54 anderen. Binnen het parlement zijn de leden het erover eens, dat het geen jarenlang proces kan zijn voordat een aanvraag wordt goedgekeurd. 

De aanvragers voldoen aan alle gestelde eisen en hebben affiniteit met de samenleving. Hierdoor kunnen zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Uit onderzoek is ook naar voren gekomen, dat zij geen gevaar vormen voor de nationale veiligheid en de openbare orde van het land.

Volgens Harriet Ramdien, voorzitter van de commissie die de openbare vergadering van de wet voorbereid heeft, zei dat sommige mensen tientallen jaren hun krachten hebben gegeven in het land, intussen zestig jaar zijn, maar niet eens algemene oudedagsvoorziening (AOV) kunnen ontvangen. Dit is niet mogelijk, omdat zij niet de Surinaamse nationaliteit bezitten.

Verder zijn assembleeleden het erover eens dat de procedure dient te worden versneld. Commissielid Soewarto Moestadja (NDP) wilde weten wat de bevolkingspolitiek is die de regering voert. Hoe zit het met het immigratie- en vreemdelingenbeleid.

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, stelde dat er veel efficiënter vergaderd kan worden als de regering van te voren algemene vragen die steeds terugkeren, zou beantwoorden. Dan hoefde er niet zoveel tijd besteed te worden aan de debatten.

NDP-assembleelid Ebu Jones (NDP) heeft informatie dat een collega geld zou hebben genomen om het proces te bespoedigen. Deze informatie zou zijn meegedeeld tijdens gesprekken met personen die een naturalisatieaanvraag hebben ingediend. Vicevoorzitter Dew Sharman die de vergadering op dat moment leidde, merkte op dat Jones de informatie moet droppen bij het Openbaar Ministerie.

Collega parlementariërs Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, en fractiegenoot Mahinder Jogi, vinden dat Jones met zijn uitlating de integriteit van de volksvertegenwoordiging in twijfel trekt. Zij hadden bezwaar tegen deze uitspraak die niet werd hardgemaakt.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie vindt dat zaken te lang blijven liggen bij de Vreemdelingenpolitie, voordat die bij het ministerie terechtkomen. De dossiers zijn vaak onvolledig en de aanvragers ook niet bereikbaar. Er wordt gewerkt aan verbetering van de betere communicatie en samenwerking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname55 mensen krijgen na jaren wachten Surinaamse nationaliteit