zondag 8 december 2024
28 C
Paramaribo
6.6 C
Amsterdam
3
(2)

49 jaar Srefidensi: hoe verder?

lees ook ...

Werkzaamheden tweede rijweg: wegafsluiting tot 28 februari 2...

De Tweede Rijweg in Paramaribo wordt vanaf nu tot en met 28 februari 2025 volledig afgesloten voor verkeer vanwege essentiële herstelwerkzaamheden. Ook de verbinding tussen de Verlengde Gemenelangsweg...

Op de 49ste dag van de Srefidensi van ons land staan velen stil bij hoe beter het had kunnen zijn en hoe slecht het nu gaat, ook Sranan Peyri. Wij voelen ons verplicht in de pen te kruipen om dat gevoel een plek te geven. En met voorgeschiedenis achtergronden en verbeterings voorstellen te komen.

 Want indien je iets altijd doet zoals je het altijd  gedaan hebt, zal je steeds weer hetzelfde resultaat krijgen. Na 49 jaar worden de natuurlijke hulpbronnen van Switi Sranan nog steeds in de uitverkoop gezet, zonder voordeel voor alle bewoners bijvoorbeeld.  

 Gevolgen delfstoffen mijning

Het pijnlijke is dat God Suriname gezegend heeft met natuurlijke hulpbronnen waarin  de wereld erg geïnteresseerd is, maar wij er onvoldoende van genoten hebben. De tweede wereld oorlog en enkele daarna zijn gewonnen met Surinaams bauxiet,dat hier tot aluinaarde werd gemaakt voor aluminium gevechts-vliegtuigen (Spitfires) . Maar wat hebben wij vandaag de dag aan die industrie overgehouden?

Bauxiet op; en weg zijn de multi nationals Biliton (Nederland)die het erts opgroef en Suralco (Alcoa, Amerika) die de aluinaarde fabriek draaide. Maar elke vorm van delfstoffen mijnen brengt toch wat voordelen voor het land, althans hier waar de Amerikanen en Nederlanders mijnden. Suriname ging van kokolampu naar electra, van burikiwagi naar bezine auto’s. Moengo, in Oost Suriame, ging van een dorpje met hutjes naar een bauxietstadje met staf en arbeiders woningen, ziekenhuis, school, theater en stadion,  dankzij de bauxiet industrie.

 Verminderen giftige gevolgen

Zo waren de positieve effecten van de bauxietindustrie hier ook, goedbetaalde arbeiders en spin off werkgelegenheid, belastingen, alsook  nare gevolgen, grote offers eigenlijk en die zijn voor het land wat is uitgemijnd. Je staat als land niet alleen voor de nare gevolgen van uitgemijnde gebieden als je goede wetten opstelt  waardoor je rehabilitatie en nuttige beplanting van de uitgemijnde gebieden afdwingt. Maar die milieu wetten hebben we tot nu toe niet, voorzover we weten.

Je staat als land niet alleen voor de nare gevolgen van uitgemijnde gebieden als je goede wetten opstelt  waardoor je rehabilitatie en nuttige beplanting van de uitgemijnde gebieden afdwingt.

Naast dat de grote bossen werden vernietigd rond Moengo, werd vooral op de Para-plantages ware gifheuvels achtergelaten.

Verdreven volken

De Afro Surinaamse cooperatieve eigenaren vanaf 1873 van de plantages, de bewoners die in 1930 die zelfvoorzienend waren met hun cassave, groente, fruit en veeteelt, werden van zeker vier grote plantages voor een kleine aalmoes verdreven.

Toen de internationale luchthaven Zanderij werd aangelegd werd een groot inheems dorp verdreven door soldaten in de tweede wereld oorlog en tientallen Saramacaanse dorpen verdronken jaren 1960 toen de stuwdam en het van Blommestein meer werd aangelegd onder leiding van de Amerikanen voor de Aluinaarde fabriek van Suralco    ( Wordt vervolgd)

Foto: het beeld van Jozef Klas getiteld Mama Sranan, dat staat voor het kabinet van de President, het vroegere Stadhuis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumn49 jaar Srefidensi: hoe verder?