maandag 27 maart 2023
25 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(2)

48 procent Surinaamse vrouwen ervaart geweld

lees ook ...

Regering komt tegemoet aan voedselbehoefte van Trio-gemeensc...

De regering gaat zich richten op de voedselbehoefte van de Trio-gemeenschap. Dit is afgesproken tijdens een vergadering op maandag 20 maart op het Kabinet van de President, waar president Chandrikaper...

In Suriname ervaart 48 procent van de vrouwen geweld. “Geweld tegen vrouwen en meisjes is nooit goed te keuren, in welke vorm dan ook. Helaas is uit rapporten gebleken dat een op de drie Surinaamse vrouwen te maken heeft met geweld.” Deze informatie deelde minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), woensdag, bij de start van de zestien dagen durende campagne waar er aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen. De zestien dagen starten met Orange Day.

2021 markeert het 30ste jaar van de zestien Dagen van Activisme tegen Gendergeweld. Ook in Suriname wordt er aandacht besteed aan de Gender Based Violence Campaign. Deze campagne wordt jaarlijks gevoerd van 25 november tot en met 10 december.

Maatschappelijk probleem
Geweld tegen de vrouw is geen individueel, maar een maatschappelijk probleem. Het betreft een schending van haar mensenrechten en is een vorm van discriminatie. Dit geweld kan fysiek of een psychologisch letsel of economische schade voor vrouwen veroorzaken.

Onder geweld tegen vrouwen vallen ook bedreiging met geweld, dwang of willekeurige vrijheidsberoving. Het kan gaan om geweld in het openbaar of in de privésfeer. In de campagne wordt de kleur oranje gebruikt als symbool voor een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Bij deze activiteit zijn verschillende instanties betrokken, terwijl de afdeling Genderaangelegenheden van Biza de Orange Day organiseert.

Bewustwording
Biza focust zich erop om de bewustwording binnen deze groep te vergroten. De regeringsfunctionaris benadrukte dat elke vorm van geweld afgekeurd moet worden. Hij voegde eraan toe dat communicatie de sleutel is. Minister Somohardjo roept eenieder op die in welke vorm dan ook geweld ervaart, zich aan te melden bij de daarvoor bestemde instanties.

Astrid Belliot-Buitenman, directeur Internationale Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zei dat dit departement een extra dimensie geeft aan Orange Day, omdat Suriname op 25 november ook 46 jaar Staatkundige onafhankelijkheid viert en Orange Day iedere 25ste van de maand wordt gepromoot.

Er wordt in deze samengewerkt met alle organisaties die zich bezighouden met het tegengaan van geweld tegen vrouwen. De BIBIS-functionaris meent dat de bewustwording nog niet in voldoende mate aanwezig is. “Een vrouw moet gekoesterd worden. Het ministerie wil er alles doen om geweld tegen vrouwen in te dammen,” aldus directeur Belliot-Buitenman.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname48 procent Surinaamse vrouwen ervaart geweld