woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

46 procent Surinaamse vrouwen tussen 15-64 jaar ooit slachtoffer van geweld

lees ook ...

Suriname bereidt zich voor op negende volks- en woningtellin...

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de eerste stappen gezet in de voorbereidingen voor de negende volks- en woningtelling in Suriname. Momenteel zijn ABS-medewerkers bezig met veldwerk ...

In een wereldwijde inspanning om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen tegen gendergerelateerd geweld, staan we momenteel stil bij de Sixteen Days of Activism against Gender-based Violence Campaign. Twee belangrijke data, 25 november (Internationale Dag ter Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen) en 10 december (Internationale Dag van de Rechten van de Mens), benadrukken de schending van mensenrechten die gendergerelateerd geweld vertegenwoordigt.

Het thema van de Verenigde Naties voor 2023, “UNITE! Invest to Prevent Violence against Women & Girls,” benadrukt het belang van investeringen in preventiestrategieën om geweld te voorkomen. Wereldwijd wordt tijdens deze campagne de kleur oranje gebruikt als symbool voor een toekomst zonder geweld voor vrouwen en meisjes.

Schokkende feiten onderstrepen de noodzaak van deze campagne: meer dan 1 op de 3 vrouwen wereldwijd ervaart gendergerelateerd geweld. In het Caribisch gebied lijkt dit probleem nog nijpender, met bijna 1 op de 2 vrouwen die ooit een partner hebben gehad enig vorm van geweld ervaren.

Specifiek voor Suriname blijkt uit gegevens dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen tussen 15 en 64 jaar die ooit een partner hebben gehad, lichamelijk of seksueel geweld van een intieme partner hebben ervaren. Recente meldingen van de Dienst Criminele Informatie Voorziening tonen aan dat het aantal femicide-meldingen in Suriname respectievelijk 10, 7 en 10 waren in de jaren 2020, 2021 en 2022.

Naast het menselijke leed brengt geweld tegen vrouwen en meisjes ook aanzienlijke economische kosten met zich mee. Wereldwijd onderzoek suggereert dat deze kosten ongeveer 2 procent van het bruto binnenlands product kunnen bedragen. In Jamaica bedroegen de geschatte kosten van geweld tegen vrouwen in 2018 meer dan 1 miljard dollar, wat overeenkomt met 6,49 procent van het bruto binnenlands product.

Ondertussen draagt het ministerie van Binnenlandse Zaken, via het Bureau Gender Aangelegenheden, bij aan de campagne door bewustwordingsacties te voeren en partners uit verschillende sectoren te betrekken.  De schaarste aan fondsen benadrukt de noodzaak om efficiënt samen te werken en concrete stappen te ondernemen tijdens deze 16 dagen van activisme.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname46 procent Surinaamse vrouwen tussen 15-64 jaar ooit slachtoffer van geweld