maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.9 C
Amsterdam
0
(0)

40ste herdenking 8-Decembermoorden krijgt extra aandacht

lees ook ...

Buitenlandse vertegenwoordigingen in Suriname geïnformeerd o...

Hoe de door hen betaalde belasting toegevoegde waarde (btw) terug te krijgen is een van de issues geweest, die vrijdag door de Belastingdienst Suriname is besproken met buitenlandse vertegenwoordiging...

Het is donderdag, 8 december 2022, 40 jaar geleden dat 15 personen in het Fort Zeelandia zijn gemarteld en vermoord. Voor de herdenking dit jaar is er zowel nationaal als internationaal opvallend veel aandacht voor deze herdenking.

De afgelopen weken was op de Surinaamse televisie de film ‘Zonen van Suriname’ van René Roelofs te zien en beleefde de film ‘Beste Meneer Bouterse’ van Ananta Khemradj haar Surinaamse en Nederlandse tv première. In deze periode was ook de schouw van het Hof van Justitie in Suriname in Fort Zeelandia, Bastion Veere, in verband met het Hoger Beroep van de hoofdverdachte.

Donderdag wordt op zowel de Nederlandse als Surinaamse televisie uitgebreid aandacht besteed aan de gebeurtenissen in Fort Zeelandia 40 jaar geleden, in de onthullende documentaire van Ida Does 08 12 1982 Het Is Geen Verleden. De sprekende herinneringen van getuigen die aanwezig waren of bij de voorbereiding betrokken waren, dan wel in het mortuarium persoonlijk de lichamen van de slachtoffers hebben gezien, zijn zeer schokkend. Er komt meer helderheid en inzicht in wat zich allemaal voor, tijdens en na deze dramatische gebeurtenissen heeft afgespeeld.

Journalist Noraly Beyer spreekt met jongeren en generatiegenoten over een verleden dat geen verleden blijkt te zijn. De documentaire bevat getuigenissen en reconstructies die ontleend zijn aan het 8-Decemberstrafproces. Er wordt volgens the Back Lot onder andere gesproken met Gerard Spong (advocaat), Rita Small (toenmalig directeur van de verpleegafdeling van het Academisch Ziekenhuis) en Cornelly Bruyning (ooggetuige).

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname40ste herdenking 8-Decembermoorden krijgt extra aandacht