vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
0
(0)

39 verpleegassistenten ronden cursus af

lees ook ...

DNA krijgt nieuwe vergaderzaal

De nieuwe vergaderzaal van de Nationale Assemblee en de daarbij horende ruimtes moeten volgens de bouwplanning, binnen een jaar staan op het terrein aan de Grote Combeweg en de Henk Arronstraat. Vi...

Na een 6 maanden durende cursus bij de Stichting Arbeids-mobilisatie en Ontwikkeling (SAO)  te hebben afgerond, hebben 39 verpleegassistenten van het niveau module 1,  hun certificaat op vrijdag 23 juni 2023 in ontvangst mogen nemen.

De cursus die bedoeld was voor kansarme jongeren, kwam tot stand met financiële ondersteuning van het Bureau Gemeenschapsprojecten (BGP) van het ministerie van Financiën en Planning dat 90 procent van de financiële middelen beschikbaar heeft gesteld, waardoor de cursisten slechts met een deel van het cursusgeld hoefden in te komen.

Met hun certificaat zijn de geslaagden in staat in de thuiszorg te werken als werknemer of als micro-ondernemer. Bij de module-1 van de cursus Verpleegassistent is de focus gericht op: cliënten ondersteunen in de huishouding, helpen bij de persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden en hen een lichte maaltijd aanbieden.

Joyce Lapar, directeur van de SAO benadrukte in haar spreekbeurt dat het behaalde certificaat niet de mogelijkheid biedt om in het ziekenhuis te  werken. Daarvoor zullen de geslaagden de module 2 van de training, die in de maand oktober van start gaat, moeten volgen en afronden. Het behaalde certificaat biedt de groep de mogelijkheid om te gaan werken in een bejaardentehuis of thuis bij ouderen.

Naar zeggen van de directeur hoeft dat niet per se als werknemer, want met de opgedane kennis zijn de geslaagden in staat om als zelfstandigen hun diensten aan te bieden aan cliënten. Ze heeft aangegeven dat van de 70 cursisten, 31 hebben afgehaakt om verschillende sociale problemen. Dit is de reden geweest waarom aan de bekende motivatiespreker, kapitein Maniesingh Shyam van het Nationaal Leger, is gevraagd om de cursisten toe te spreken.

De kapitein overtuigde de studenten dat zij over de potentie en talenten beschikken om succesvol te kunnen zijn in het leven en dat zij daarom moeten volhouden in hetgeen waarmee zij zijn begonnen. Voor de SAO-directeur is het grote aantal afhakers een eye-opener om in het vervolg na te gaan hoe een helpende hand kan worden geboden aan cursisten om de training waarmee zij begonnen zijn af te ronden.

Ze pleitte voor een oplossing op basis van een integrale benadering van problemen die neerkomen op geen oppas voor kinderen en geen busgeld hebben. Als er geen oplossing gevonden wordt voor deze sociale problemen, vreest zij dat deze groep van geslaagden in oktober geen aanvang zal kunnen maken met de module-2 van deze cursus.

Bij deze gelegenheid is er ook een didactische keuken opgeleverd die hoort bij deze cursus. Het kookgerei en het keukengerei zijn volledig vervangen. Volgens Lapar is dit tot stand gekomen dankzij het aangaan van partner- schappen, doelend op de financiële ondersteuning van het Bureau Gemeenschapsprojecten (BGP) dat ook heeft gezorgd voor de keuken uitrusting die al heel lang aan vervanging toe was. In deze keuken leerden de cursisten maaltijden bereiden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname39 verpleegassistenten ronden cursus af